Cynaderki wieprzowe

2022-08-04
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (4 / 5)

4 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Sakiewki schabowe z prawdziwkami

Składniki

  • 4 nerki wieprzowe
  • włoszczyzna ( taka jak na rosół, bez kapusty )
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 - 2 cebule
  • 2 łyżki mąki + 2 łyżki masła ( na zasmażkę )
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bierzemy nerki. Zdejmujemy resztę błonek z wierzchu i przekroić na pół wzdłuż, Zalać wodą i odstawić do wymoczenia. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić i wypłukać. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz dodając soku z pół cytryny. Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia.

Krok 2

W międzyczasie włoszczyznę wyczyścić, poćwiartować włożyć do garnka, zalać zimną wodą włożyć ziele angielskie i liść laurowy i zagotować wywar. Wywar ostudzić.

Krok 3

W osobnym garnku do gotującej wody wrzucić nerki i gotować ok. 20 min. Po czym wyjąć, przestudzić i pokroić w cienkie plastry

Krok 4

Cebulę obrać i drobno posiekać. Do rondla lub patelni dodać masło i lekko zrumienić cebulę, po czym dodać mąkę. Poczekać aż będzie lekko przyrumieniona rozprowadzić zimnym wywarem. Jeżeli jest za gęste dodać wywaru i zagotować co jakiś czas mieszając. Do otrzymanego w ten sposób sosu włożyć pokrojone nerki, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać wywaru, przykryć i dusić jeszcze ok. 15 min. Podawać z bagietką, ziemniakami albo jak kto lubi z kaszą gryczaną. Chociaż jak sięgnę pamięcią wstecz to gotowe cynaderki były podawane z pieczywem, rzadziej z ziemniakami. Ale to też co region to inaczej było podawane. Dla smakoszy Wielkiego Smacznego.

Kategoria: ,

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *