Cynaderki wieprzowe
2022-08-04- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(4 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Składniki
- 4 nerki wieprzowe
- włoszczyzna ( taka jak na rosół, bez kapusty )
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 - 2 cebule
- 2 łyżki mąki + 2 łyżki masła ( na zasmażkę )
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Bierzemy nerki. Zdejmujemy resztę błonek z wierzchu i przekroić na pół wzdłuż, Zalać wodą i odstawić do wymoczenia. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić i wypłukać. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz dodając soku z pół cytryny. Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia.
Krok 2
W międzyczasie włoszczyznę wyczyścić, poćwiartować włożyć do garnka, zalać zimną wodą włożyć ziele angielskie i liść laurowy i zagotować wywar. Wywar ostudzić.
Krok 3
W osobnym garnku do gotującej wody wrzucić nerki i gotować ok. 20 min. Po czym wyjąć, przestudzić i pokroić w cienkie plastry
Krok 4
Cebulę obrać i drobno posiekać. Do rondla lub patelni dodać masło i lekko zrumienić cebulę, po czym dodać mąkę. Poczekać aż będzie lekko przyrumieniona rozprowadzić zimnym wywarem. Jeżeli jest za gęste dodać wywaru i zagotować co jakiś czas mieszając. Do otrzymanego w ten sposób sosu włożyć pokrojone nerki, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać wywaru, przykryć i dusić jeszcze ok. 15 min. Podawać z bagietką, ziemniakami albo jak kto lubi z kaszą gryczaną. Chociaż jak sięgnę pamięcią wstecz to gotowe cynaderki były podawane z pieczywem, rzadziej z ziemniakami. Ale to też co region to inaczej było podawane. Dla smakoszy Wielkiego Smacznego.