Kanapka ze śledziem, na raz

2023-01-22
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

Kanapki na raz, to od lat stosowany wariant na wszelkiego rodzaju imprezach. Skoro zajmujemy się śledziem postaram się jak najbardziej rozszerzyć zakres podawania śledzia. Kocham prostotę w daniach i staram się jak mogę unikać prostactwa w daniach.

Najbardziej skromne mogą być najbardziej eleganckie. Tylko od nas zależy jak podamy. Kanapka na raz ze śledziem na pierzynce to jest przekąska którą powinni spróbować Ci, którzy za śledziem nie przepadają.

Składniki

  • Filety ze śledzi w oleju
  • chleb żytni pełnoziarnisty
  • 2 łyżki sera ricotta lub inny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu
  • 1 ugotowany burak
  • natka pietruszki
  • ocet

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie w oleju lub solone wyciągamy z opakowania i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na małe porcje i odkładamy. Ugotowanego buraka ścieramy na tarce z grubym oczkiem dokładamy 1 łyżeczkę chrzanu i skrapiamy octem. Mieszamy delikatnie i dokładnie.

Krok 2

SOS do miseczki wkładamy 2 łyżki sera ricotta, 1 łyżkę śmietany i łyżeczkę chrzanu. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Chleb kroimy na kwadraciki ok. 4 x 4 cm i nakładamy buraczki ok. 1 cm grubości.Na wierzch kładziemy kawałek śledzia. Na śledzia dajemy kleks sosu i dekorujemy natką pietruszki. Te kanapki pochłaniają się same. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *