Karkówka duszona Beatki

2022-12-01
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Żeberka duszone

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

Karkówka to bardzo wdzięczny kawałek mięsa. Można jeść na gorąco z sosem, można jeść na zimno na kanapki.  Żeby była cudownie delikatna nie potrzeba dużo pracy. Wystarczy dobry kawałek mięsa i odrobinę staranności. Efekt gwarantowany.

Karkówka Beatki jest zrobiona prosto i smakuje wybornie.

Zapraszamy do przepisu:

Składniki

  • MARYNATA: 1/2 szkl. oleju - oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego, grzybowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • szczypta cukru
  • MIĘSO : karkówka 1,8 - 2 kg
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna jałowca
  • rozmaryn suszony

Przygotowanie

Krok 1

Marynowanie mięsa: wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie, smarujemy marynatą mięso, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na całą noc.

Krok 2

Po zamarynowaniu, mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso, przekładamy do brytfanny, posypujemy zmiażdżonym zielem angielskim, rozgniecionymi ziarnami jałowca, rozmarynem i listkami laurowymi.

Krok 3

Podlewamy 1 szklanką wody i dusimy ok. 1,5 - 2 godzin co jakiś czas uzupełniając płyn. Gotowe mięso wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło.

Krok 4

Powstały po pieczeniu sos przecedzamy i zagęszczamy. Podajemy na zimno lub gorąco z sosem. Smacznego

 

Karkówka w przekroju po upieczeniu

Obsmażanie na rozgrzanej patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *