Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem
2022-07-24- Danie: sos
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 - 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 200 ml słodkiej śmietany 30 %
- 50 ml Brandy
- 1 łyżka stołowa oliwy extra virgin
- pieprz
- sok z cytryny opcjonalnie
Przygotowanie
Krok 1
Polędwiczka musi być czysta i wolna od powięzi. Najlepiej to zrobić ostrym nożem. Tak przygotowaną polędwiczkę kroimy na 4 równe części grubości ok 4 cm. Dłonią spłaszczamy mięso delikatnie na małe kotleciki. Obsypujemy solą i grubo zmielonym pieprzem
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy extra virgin i kładziemy kotleciki. Smażymy ok. 2,5 do 3 min z każdej strony. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i chili oraz wrzucamy pieprz zielony.
Krok 3
Dolewamy Brandy i podpalamy. Płomień wydostanie z pieprzu więcej smaku i aromatu. Wlewamy śmietankę i chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny. Gotowe danie w kilka minut z aromatycznym i chrupiącym zielonym pieprzem.