Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem

2022-07-24
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Sakiewki schabowe z prawdziwkami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 - 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 200 ml słodkiej śmietany 30 %
  • 50 ml Brandy
  • 1 łyżka stołowa oliwy extra virgin
  • pieprz
  • sok z cytryny opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczka musi być czysta i wolna od powięzi. Najlepiej to zrobić ostrym nożem. Tak przygotowaną polędwiczkę kroimy na 4 równe części grubości ok 4 cm. Dłonią spłaszczamy mięso delikatnie na małe kotleciki. Obsypujemy solą i grubo zmielonym pieprzem

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy extra virgin i kładziemy kotleciki. Smażymy ok. 2,5 do 3 min z każdej strony. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i chili oraz wrzucamy pieprz zielony.

Krok 3

Dolewamy Brandy i podpalamy. Płomień wydostanie z pieprzu więcej smaku i aromatu. Wlewamy śmietankę i chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny. Gotowe danie w kilka minut z aromatycznym i chrupiącym zielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *