Sałatka śledziowa z owocami nasturcji

2023-01-24
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Żeberka duszone

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

Śledź jest w naszej kuchni chyba najbardziej rozpoznawalną rybą. Czy w czasie postu, czy w karnawale, czy przy rodzinnych spotkaniach jest zawsze lub często serwowany, I chociaż nie należy do do gatunku ryb luksusowych przy odrobinie chęci zawsze można zaskoczyć gości sposobem podania.

Jak już wcześniej pisałem, w naszym bieszczadzkim otoczeniu i cudownym spokoju dajemy upust naszej fantazji. Na dzisiaj sałatka śledziowa z owocami nasturcji.

Składniki

  • 2-3 śledzie
  • pół jabłka
  • 1 pomidor
  • czerwona cebula
  • pieprz młotkowany
  • owoce nasturcji w zalewie lub kapary
  • pumpernikiel lub ciemny chleb razowy
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy
  • szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Pomidora jędrnego, dojrzałego kroimy na ćwiartki, usuwamy całe gniazdo nasienne z sokiem i kroimy w kosteczkę. Jabłko, obieramy, wyjmujemy gniazdo nasienne i też kroimy w drobną kosteczkę. Śledzia osuszamy i kroimy w drobną kostkę ok. 1x 1 cm. Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.

Krok 2

Całość mieszamy po dodaniu kilku łyżek oleju rzepakowego. Z olejem nie przesadzamy żeby sałatka nie zrobiła się rzadka. Pumpernikiel kroimy w trójkąty i rozkładamy w formie rozety najlepiej na szklanej paterze do ciasta. Łyżeczką nakładamy sałatkę na każdy kawałek. Na końcu kanapki układamy cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Na wierzch sałatki dodajemy owoce nasturcji w zalewie lub kapary.

Krok 3

Po wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem i całość posypujemy młotkowanym czarnym pieprzem ( grubo zmielonym ). Owoce nasturcji dają ten końcowy smaczek. Teraz prosimy gości i smacznego.

Owoce nasturcji w zalewie
Sałatka
Sałatka śledziowa z nasturcją podana na paterze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *