Schab z kością i ze skórą, pieczony

2022-08-12
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Sakiewki schabowe z prawdziwkami

Składniki

  • piękny kawałek schabu ze skórą i kością 1,5 - 2 kg
  • kolendra ziarna 2 łyżki
  • gorczyca biała ziarna 2 łyżki
  • rozmaryn 4 - 5 gałązek
  • demi glace schłodzony / jeżeli mamy / niebawem opiszę jak zrobić lub ocet sherry 50 ml
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy mięso. Jest tak piękny kawałek że muszę go sobie klepnąć. Następnie bardzo ostrym nożem nacinamy skórę w romby. To znaczy nacinamy ukośnie. Obracamy i nacinamy jeszcze raz żeby nam wyszły romby 1 cm.

Krok 2

Przygotowujemy marynatę. gorczycę i kolendrę lekko kruszymy w moździerzu. Rozmaryn siekamy drobno i mieszamy z kolendrą i gorczycą. Jeżeli nie mamy demi glace to możemy do octu sherry wsypać nasze zioła. Nacieramy delikatnie mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem.

Krok 3

Następnie smarujemy demi glace całe mięso lub nacieramy mieszanką octu sherry, gorczycy, kolendry i rozmarynu. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na dwa dni.

Krok 4

Rozgrzewamy piekarnik do 85 max. 90 stopni. Mięso wstawiamy do wyższej blaszki z pokrywką. Podlewamy delikatnie wodą. Zostawiamy tak na ok. 5 - 6 godzin aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 stopni. Sprawdzamy termometrem do mięs. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i ustawiamy piekarnik na 210 stopni. Zapiekamy 20 min. Wyjmujemy.

Krok 5

Kto ma siłę niech odczeka co najmniej 10 minut żeby mięso odpoczęło. Ja takiej nie mam i skórkę muszę już chrupnąć. Od czasu do czasu uwielbiam cholesterol. Możemy wyciąć kości , nie musimy bo mięsko jest prawie rozpadające się i wspaniale wilgotne. Szaleństwo.

Krok 6

Kroimy w plastry i podajemy według uznania. Z ziemniakami w różnej postaci, kapustą zasmażaną, bigosem na bogato, warzywami. Co Wam przyjdzie do głowy. Z wywaru w którym piekło się mięso można zrobić wspaniały sos. Oczywiście jeżeli zdążycie podać zanim nie zjecie. Wspaniały soczysty z chrupką skórą kawał wspaniałego mięsa. Mniamuśne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *