Zupa ziemniaczana (kartoflanka)

2022-11-19
  • Porcje: 6-8
  • Czas gotowania: 60m
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Rosół z perliczki

Dzisiaj zupa ziemniaczana, najlepsza bo ze świeżo wykopanych ziemniaków w październikowym słońcu. Piękna pogoda i niesamowity zapach świeżo ruszonej ziemi przy wykopkach to rozgrzewająca zupa po prostu musi być. Prawdziwa podkarpacka ze swoich warzyw i swojsko wędzonych kości. Kiedyś była bardzo popularna, dzisiaj jakby trochę zapomniana. A ponieważ specjalistką od gotowania zup jest moja Beatka więc poprosiłem ją o ugotowanie.
Gotujemy:

Składniki

  • 1 - 1,5 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • pietruszka, korzeń
  • kawałek selera
  • kawałek boczku wędzonego + resztki wędlin
  • kości na wywar, ja mam wędzone
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Opłukane kości wkładamy do garnka do garnka i zalewamy 2 - 3 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach. Gotujemy. W międzyczasie na suchej, gorącej patelni opiekamy połówki cebuli które dodajemy do gotowania wywaru. Zbieramy szumowiny i gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy kości a wywar przecedzamy. Możemy mięso obrać z kości i dodać do zupy.

Krok 2

Obieramy ziemniaki i warzywa. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy aż warzywa staną się miękkie.

Krok 3

Boczek i resztki wędlin kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Usmażony boczek i wędliny przekładamy do zupy. Na powstałym tłuszczu ze smażenia i 2 łyżek mąki robimy złotą zasmażkę. Rozprowadzamy zupą i dodajemy do garnka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i gotowe. Można też podsmażyć cebulkę na złoto i dodać do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *