Crostata ze szpinakiem i liśćmi buraków

Składniki przepisu

Dwie duże garście świeżego szpinaku

jeden pęczek liści buraczków

1 opakowanie serka Ricotta

200 gram sera żóltego / może być gołda /

garść sera startego parmezan

2 średnie cebule

1 ząbek czosnku

oliwa extra wirgine do smażenia

3 łyżki gęstej śmietany

sól i pieprz

roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.

CIASTO

300 gram mąki pszennej Typ 500

200 gram zimnego masła

pół łyżeczki soli

2 jajka

Wydrukuj przepis >>



Crostata - włoska tarta kojarzona przede wszystkim na słodko. Dzisiaj proponuję wam rewelacyjną crostatę z ricottą, ze szpinakiem i liśćmi z młodych czerwonych buraczków.

Zaczynamy od ciasta

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone masło. Siekamy mocno nożem aż mąka z masłem się dobrze sklei. Dodajemy dwa jajka. Ugniatamy szybko. Robimy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy na co najmniej 30 min. do lodówki żeby ciasto odpoczęło.

Ja zrobiłem się trochę leniwy i poszedłem na skróty. Do miksera dałem mąkę i pokrojone masło.

dodałem sól i dwa jaka. Około jednej minuty miksowania i przełożyłem na stolnicę. Kilka ruchów i ciasto zagniecione.

NADZIENIE

Liście buraczków płuczemy

szpinak płuczemy i osuszamy

Do rondla wlewamy oliwę dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.

Smażymy chwilkę i dorzucamy liście buraczków i szpinaku. Smażymy mieszając ok. 2-3 minut i przekładamy wszystko do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia.

Do ostudzonych i podsmażonych liści dodajemy opakowanie sera ricotta.Mieszamy. Następnie dodajemy starty na dużych otworkach żółty ser.

Mieszamy wszystko i dokładamy garść startego parmezanu. Parmezan zwiąże wszystko i zagęści.

Doprawiamy solą i pieprzem pamiętając że ser żółty i parmezan już jest słony.

Ciasto rozwałkujemy na stolnicy więcej aniżeli jest wielkość blaszki. Ciasto powinno być grubości 2-3 mm. Blaszka której użyłem ma 23 x 29 cm i 4 cm grubości. Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki.

Ciasto dociskamy delikatnie do brzegów

Spód ciasta posypujemy bułką tartą żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Nakładamy gotowe nadzienie.

Jeszcze raz po wierzchu posypujemy pieprzem. Danie ma być delikatnie pikantne ale nie ostre. Powinno zostawiać delikatny posmak pieprzu. Zakładamy brzegi ciasta dookoła ale tak aby środek był wolny. Pędzelkiem smarujemy ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180-190 stopni na 30 - 35 minut. Powinno się piec na złoty kolor.

Upieczone odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy z blachy i odstawiamy na ruszcie żeby do końca odparowało i się dokładnie wystudziło.

Wystudzone ciasto kroimy

Kroimy na prostokąty i przekładamy na talerz. Najlepiej smakuje z dobrym wytrawnym czerwonym winem.

Ale i bez smakuje NIEBIAŃSKO. Smacznego

 

 



 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1