Pierogi ruskie

Składniki przepisu

CIASTO

0,5 kg mąki pszennej typ 500

1 szklanka 250 ml  bardzo ciepłej wody

pół łyżeczki soli

FARSZ

60 dkg ziemniaków

40 dkg sera twarogowego, półtłustego

2-3 średnie cebule

sól i pieprz

oliwa do smażenia cebuli

Wydrukuj przepis >>



Pierogi to jest jeden z wielu tematów kulinarnych gdzie każdy ma swój wypróbowany sposób. Ten sposób który opisuję, uważam za najprostszy. Używany w naszej rodzinie od ponad stu lat z wyjątkiem czasów kiedy ser i mleko i wszystkie składniki były swoje. Teraz musimy się posiłkować zakupem. Ale jeśli zakup zróbmy to z najlepszych składników.

Mąkę wysypujemy do miski lub bezpośrednio na stolnicę. W mące robimy dołek i wlewamy najpierw 3/4 szklanki wody i sól.

Zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie za twarde dolewamy resztę wody. Zagniatamy tak długo aż będzie elastyczne ok 5 minut.

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do odpoczęcia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, studzimy. Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę.

Ser twarogowy także przepuszczamy przez praskę

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na lekko złoty kolor. Część przysmażonej cebulki dajemy do farszu a resztę zostawiamy do okraszenia pierogów. dodajemy sól i pieprz do smaku. Można doprawić mocniej ponieważ ciasto odbierze część przypraw.

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość ok 2 mm.

Szklanką wycinamy krążki

Na krążki nakładamy łyżeczką farsz

i zalepiamy palcami lub maszynką. Ja osobiście wolę palcami ponieważ z maszynki są płaskie i tracą dużo ciasta przy zgniataniu. Dla lepszego zaklejania pierogów można jedną połówkę zwilżyć delikatnie wodą. Farszu nakładamy dość dużo i podczas sklejania delikatnie naciągamy ciasto. Muszą być ładne i grubiutkie.

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Najlepiej widać kiedy dobrze się wybrzuszą. Wtedy wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.

Gorące pierogi polewamy tłuszczem i cebulką. Jak ktoś lubi może polać przyprawą maggi.

Smakują na każdą okazję. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1