Pyzy drożdżowe czyli kluchy na łachu

Składniki przepisu

1/2 kg mąki Typ 500 - starczy na 13 - 14 szt

2 jajka

7 g suchych drożdży

1 szklanka mleka  250 ml

3 płaskie łyżki masła

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Wydrukuj przepis >>



Pyzy drożdżowe po poznańsku czyli kluchy na łachu. Kto ich nie zna w Wielkopolsce. Z sosem myśliwskim, z kaczką i modrą kapustą czy też mięsem z dużą ilością sosu. Mogą być na żywca od razu z pary albo na słodko jako deser.  Popularne na co dzień i danie odświętne. Znają je wszyscy ale mało kto robił je sam. A smaku nie da się porównać z tymi kupnymi. Przygotowanie pomimo opisu jest bardzo proste.

Sprawdzony przepis :

Rozpoczynamy od przygotowania składników i zaczyny drożdżowego.

Do naczynia wsypujemy kilka łyżek mąki, cukier, drożdże i połowę ciepłego mleka. Mieszamy łyżką dokładnie i odstawiamy na 15-20 minut.

Po 20 minutach drożdże się pienią i puszczają bąbelki. Zaczyn jest gotowy.

Jeżeli ktoś posiada mikser, to zakładamy hak do ciasta drożdżowego. Jeżeli nie to bierze miskę, wsypuje resztę mąki. W mące robimy dołek i wbijamy jajka

dodajemy resztę mleka

i dolewamy zaczyn drożdżowy. I wyrabiamy dobrze. W mikserze ustawiamy małe obroty a następnie zwiększamy do średnich. Miksujemy około 10 minut.

Pod koniec dolewamy rozpuszczone masło

i wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Kiedy ciasto jest wyrobione

przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie

wykładamy delikatnie na posypaną mąką stolnicę.

Oprószamy z wierzchu mąką żeby się nie przyklejało do ręki i rozpłaszczamy na desce do grubości ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy krążki.

Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Na siatkę do parowania albo do parowaru nakładamy nasze pyzy i parujemy ok. 10 minut. Gotowe. Smakują znakomicie.

Podajemy na przykład z łopatką wieprzową w sosie z grzybami / zobacz zakładkę: mięso-wieprzowina- łopatka wieprzowa.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Danuta w dniu 2016-03-12 napisał/a:
"Pyszne z sosem wanilowym"
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-03-22 napisał/a:
"To super"
Ocena: 0/5
 

Meczo w dniu 2015-03-21 napisał/a:
"Staram sie robic podwojna porcje , tylko dodaje 3 jaja , wychodza bardzo puszyste"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1