Kanapka z pastą z szynki

Składniki przepisu

3 - 4 plastry gotowanej szynki

1 bagietka

125 g serka mascarpone

2 łyżki gęstej śmietany

kilka zielonych oliwek / można je zastąpić korniszonem /

2 szalotki albo jedna czerwona cebula

Sól morska i pieprz

listki natki pietruszki do przybrania

Wydrukuj przepis >>



Bardzo łatwa i szybka przekąska na imprezy ale i też na śniadanie. Oczywiście ilość zależy od liczby imprezowiczów. Można zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników.

Gotowaną szynkę kroimy najpierw w podłóżne paski ok. 0,5 cm

Pokrojone paski kroimy ponownie w poprzek

i otrzymujemy ładną kostkę.

3/4 ilości wkładamy do miski a pozostałą część odstawiamy na później. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do szynki.

6-7 większych oliwek lub ogórka konserwowego rónież kroimy bardzo drobno i dokładamy do miski.

Serek mascarpone i śmietanę dokładamy do miski i doprawiamy solą pieprzem do smaku

Mieszamy wszystko dokładnie aż otrzymamy jednolitą pastę. Bagietkę kroimy na ukośne kromki i na wierzch kładziemy grubą warstwę pasty. Następnie posypujemy odłożoną szynką. dekorujemy natką pietruszki i krążkami z oliwki.

Goście będą zachwyceni. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1