Diabelskie skrzydełka

2022-11-19
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Nasza letnia crostata

  • Gulasz z dorsza

  • Gulasz z jelenia

  • Pierś z kurczaka z brzoskwinią

  • Pierś z kurczaka faszerowana prawdziwkami

Smakowite i proste danie na party w ogrodzie lub domu. Idealne jako przekąska do meczu lub dobrego filmu. Rewelacyjnie smakuje na świeżym powietrzu ale też nic jej nie brakuje w domu. Dla tych którzy nie mogą na ostro wystarczy pominąć ostre przyprawy.

Składniki

  • ok. 12 skrzydełek kurczaka
  • kilka listków świeżej szałwi
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • Sos tajski
  • 100 - 150 ml gotowego tajskiego sosu słodko-kwaśnego chili
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • Sól morska lub kłodawska

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy je na mniejsze porcje. Do większej miski wlewamy ocet winny, dosypujemy paprykę słodką, sól morską i mieszamy dokładnie składniki. Dolewamy oliwę extra virgine i wrzucamy nasze kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy rękoma tak aby marynata obtoczyła każdy kawałek mięsa.

Krok 2

Przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na 2-4 godz. lub do drugiego dnia. Po zamarynowaniu przekładamy skrzydełka na blaszkę do pieczenia. Dokładamy na wierzch liście szałwii, gałązki tymianku i czosnek w łupinkach. Podlewamy wodą żeby się nie przypaliły tylko zrumieniły i zmiękły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 1 godz. Po godzinie sprawdzamy czy już są mięciutkie. Jeżeli nie to przedłużamy pieczenie.

Krok 3

Do rondelka wlewamy tajski sos chili, dodajemy sos sojowy, posiekaną papryczkę chili, i paprykę ostrą w płatkach. Mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy żeby wszystkie składniki się połączyły.

Krok 4

Wyjętego kurczaka z piekarnika przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilę. Dolewamy nasz sos i mieszamy żeby wszystkie skrzydełka były dokładnie obtoczone. Podsmażamy z sosem około 1-2 minut i przekładamy na talerz. Czy gorące czy zimne smakują totalnie odlotowo i wierzę w to że u wielu zagoszczą jako stałe menu dla siebie lub dla gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *