Kategoria: Kuchnie

Nasza kuchnia w naszym "pojęciu"

Każdy naród ma swoje potrawy, którymi może się poszczycić. Dumą napawa nas nasza kuchnia - kuchnia polska ale niestety mało kto rozróżnia pojęcia: kuchnia regionalna i kuchnia tradycyjna. Kuchnia regionalna to tak jak produkt regionalny obejmuje określony region, przy czym region nie musi być regionem w sensie geograficznym. Kuchnia tradycyjna może być powiązana z regionem ale może mieć szeroki zasięg. Oba te pojęcia są bardzo związane z produktem regionalnym i tradycyjnym. Tradycja oznacza "przekazywać " , to bardzo ważny element przenoszony z pokolenia na pokolenie. Tradycje powstają również samoistnie podczas życia rodzinnego a więc i w kuchni też. Kuchnia polska jest różnorodna i oparta na regionalizmach. Dania przygotowane na Pomorzu smakują inaczej niż te z Podkarpacia, mimo że potrawy nazywają się często tak samo. Od dobrych kilku lat badamy tzw. "kuchnię bieszczadzką"  Pojęcie to można przypisać do regionu ale czegoś takiego jak kuchnia bieszczadzka nie ma, nie istnieje. Popularne proziaki, to produkt podkarpacki, fuczki - to potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, nazywana czasem plackami łemkowskimi lub bojkowskimi. Fuczki uznane zostały obecnie za tradycyjny przysmak regionu bieszczadzkiego. Łemkowska kisełycia, bojkowsko-łemkowskie hreczanyki, klusz łemkowski, stolniki itd. Przez nasze bieszczadzkie ziemie przewinęło się tak wiele ludzi. Jeśli ktoś interesuje się historią wie, że od zaborów po koniec II wojny światowej były to gwarne i ludne tereny. Obok siebie żyli Bojkowie, na zachodzie Łemkowie, na wschodzie Huculi, Niemcy, Żydzi, Węgrzy, Słowacy, później Grecy, no i oczywiście Polacy. Mieszała się tradycja, mieszała kultura i w tym kotle mieszała się również kuchnia. Ale to nic, ważne, że wymieszała się smacznie. Beatka i Byniu T.

Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Dobry wywar to podstawa najlepszych zup. Rosół barani należy do najsmaczniejszych w swoim gatunku, chociaż ...

Czytaj więcej

Gęś pieczona faszerowana

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Gęsi odkąd pamiętam zawsze były w gospodarstwie. Czy kilka, czy kilkanaście ale zawsze były. W ...

Czytaj więcej

Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą Rydze to prawie niekończący się grzybowy temat. Dla ...

Czytaj więcej

Opieńki smażone na maśle

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Właśnie zaczął się u nas sezon na opieńki. Opieńki w kraju doceniane są raczej jako ...

Czytaj więcej

Rydze na maśle z patelni

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Rydze - dla mnie to dostojeństwo wśród grzybów. Z dzieciństwa utknęło mi w pamięci, kiedy ...

Czytaj więcej

Sakiewki schabowe z prawdziwkami

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Sakiewki schabowe z prawdziwkami to wersja zagospodarowania grubych trzonów prawdziwków. Nie wszystko musi iść do ...

Czytaj więcej

Hopcie Lasowiackie

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Region podkarpacki słynie z potraw o bardzo tajemniczych nazwach za którymi kryją się proste potrawy. ...

Czytaj więcej

Prawdziwki w galarecie

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Potrawy z kuchni klasztornej, w naszym przypadku z prawosławnej kuchni, cieszyły się i cieszą nadal ...

Czytaj więcej

Zapiekanka z leśnych grzybów

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Zapiekanki z leśnymi grzybami - prawdziwki, kurki i inne cudowne dary leśne swoim wyglądem i ...

Czytaj więcej

Placki z ziołami ( Jingalov Hats )

Kategoria: Kuchnia:
forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Fantastyczne danie z kuchni ormiańskiej według naszej znajomej Arni As. Wszystkie użyte zioła są z ...

Czytaj więcej