Kategoria: Kuchnie

Nasza kuchnia w naszym "pojęciu"

Każdy naród ma swoje potrawy, którymi może się poszczycić. Dumą napawa nas nasza kuchnia - kuchnia polska ale niestety mało kto rozróżnia pojęcia: kuchnia regionalna i kuchnia tradycyjna. Kuchnia regionalna to tak jak produkt regionalny obejmuje określony region, przy czym region nie musi być regionem w sensie geograficznym. Kuchnia tradycyjna może być powiązana z regionem ale może mieć szeroki zasięg. Oba te pojęcia są bardzo związane z produktem regionalnym i tradycyjnym. Tradycja oznacza "przekazywać " , to bardzo ważny element przenoszony z pokolenia na pokolenie. Tradycje powstają również samoistnie podczas życia rodzinnego a więc i w kuchni też. Kuchnia polska jest różnorodna i oparta na regionalizmach. Dania przygotowane na Pomorzu smakują inaczej niż te z Podkarpacia, mimo że potrawy nazywają się często tak samo. Od dobrych kilku lat badamy tzw. "kuchnię bieszczadzką"  Pojęcie to można przypisać do regionu ale czegoś takiego jak kuchnia bieszczadzka nie ma, nie istnieje. Popularne proziaki, to produkt podkarpacki, fuczki - to potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, nazywana czasem plackami łemkowskimi lub bojkowskimi. Fuczki uznane zostały obecnie za tradycyjny przysmak regionu bieszczadzkiego. Łemkowska kisełycia, bojkowsko-łemkowskie hreczanyki, klusz łemkowski, stolniki itd. Przez nasze bieszczadzkie ziemie przewinęło się tak wiele ludzi. Jeśli ktoś interesuje się historią wie, że od zaborów po koniec II wojny światowej były to gwarne i ludne tereny. Obok siebie żyli Bojkowie, na zachodzie Łemkowie, na wschodzie Huculi, Niemcy, Żydzi, Węgrzy, Słowacy, później Grecy, no i oczywiście Polacy. Mieszała się tradycja, mieszała kultura i w tym kotle mieszała się również kuchnia. Ale to nic, ważne, że wymieszała się smacznie. Beatka i Byniu T.

Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Haszlama ( chaszlama ) ormiańska zupa warstwowa, tym razem gotowana z piwem. Jest wiele rożnych ...

Czytaj więcej

Kebab Fistikli

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

tureckie danie w oryginale nadziane na szpadki i grillowane na obracającym się rożnie. Potrawa jest ...

Czytaj więcej

Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Przepis z południa Europy a dokładnie z Portugalii. Wspaniałe wypieki cieszące podniebienie nawet dla bardzo ...

Czytaj więcej

Kremówka orzechowa

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Gospodynie podkarpackie słyną z doskonałych wypieków. Dawniej były to skromne ciasta, współcześnie już są bogatsze ...

Czytaj więcej

PIEROGI KUSTOSZA

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

PIEROGI KUSTOSZA , ta nazwa powstała na cześć Pana Stanisława Drozda, wybitnego znawcy kultury Bojków, ...

Czytaj więcej

Nasza letnia crostata

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Crostata - włoska tarta kojarzona przede wszystkim na słodko. Dzisiaj proponuję wam rewelacyjną crostatę ze ...

Czytaj więcej

Kompot wigilijny

Kategoria: , Kuchnia:
forkforkforkforkfork Średnia ocena: (5 / 5)

Kompot gotowany z suszonych owoców, dziś serwuje się do wieczerzy wigilijnej. Najczęściej przyrządza się z ...

Czytaj więcej

Łemkowska zupa z grzybów i śliwek

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Pożywna i rozgrzewająca zupa kuchni Łemkowskiej podawana późną jesienią i zimą . Oprócz barszczu pojawiła ...

Czytaj więcej

Stolniki

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (2 / 5)

STOLNIKI - Bojkowsko - Łemkowska potrawa z tartych ziemniaków, pieczona na liściach kapusty. Jak pyszne ...

Czytaj więcej

Gołąbki z ziemniakami

forkforkforkforkfork Średnia ocena: (0 / 5)

Kresowe gołąbki z ziemniakami - pachnące, sycące, idealne na śnieżną pogodę. Przed laty nie rozpieszczała ...

Czytaj więcej