Gęś pieczona faszerowana

2024-11-17
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

2 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Rydze po włosku

Gęsi odkąd pamiętam zawsze były w gospodarstwie. Czy kilka, czy kilkanaście ale zawsze były. W listopadzie kiedy były już tłuściutkie na zimę wtedy były bite. Pióra były starannie skubane i przechowywane. W grudniu zbierały się kobiety z sąsiedztwa i na wielkim stole lądowały ogromne ilości piór które się darło na nowe pierzyny i poduszki, często przy śpiewie i ogólnej uciesze.

Gęś była popularna szczególnie zimą na naszych stołach a teraz w jakiś sposób straciła uznanie. W dzisiejszych czasach natomiast przeważa kurczak przemysłowy a nade wszystko mięso z indyka jakby było miarą zamożności. Niepojęte dla mnie.

A gęś jest jednym z niewielu ptaków których nie można skupić w klatkach i faszerować jak kurczaki. Musi mieć wybieg i musi skubać trawkę.  Mięso jest o cudownym aromacie, cudownym smaku dzikiego ptactwa i dlatego polecam gęś na każdą lepszą okazję.

Składniki

  • Jedna gęś
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • FARSZ: 600 g wątróbki drobiowej a najlepiej gęsiej
  • 200 g pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • duża garść bułki tartej
  • sól i pieprz
  • Ewentualny SOS: 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka wywaru ze skrzydeł, gardła ...
  • 50-80 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Z gęsi wyciągamy podroby, obcinamy lotki skrzydełek i dokładnie myjemy i osuszamy.

Krok 2

Umytą i osuszoną gęś smarujemy wewnątrz solą i sporą ilością majeranku. Następnie cały środek wypełniamy farszem. Napełnioną farszem gęś zamykamy za pomocą wykałaczek . Odstępy pomiędzy wykałaczkami wynoszą około 2 cm. Następnie bawełnianym sznurkiem zawiązujemy wykałaczki jak buty narciarskie

Krok 3

Osuszamy jeszcze raz z wierzchu ręcznikiem papierowym i nacieramy lekko grubą solą morską. Posypujemy papryką mieloną słodką i ostrą.

Krok 4

Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy naczynie z wodą. Dobrze jest żeby spryskać komorę aby jak najwięcej pary się wytworzyło. Piekarniki z opcją naparowania ustawiamy na parę i pieczemy gęś 15 minut. Po piętnastu minutach skóra pięknie się naciągnie, i osuszy.

Krok 5

Wszystkie wystające części gęsi uda i skrzydełka ochraniamy folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni i wstawiamy na 4 godziny, przyjmując jedną godz. na 1 kg gęsi. Po dwóch godzinach wyjmujemy z piekarnika , zdejmujemy folię aluminiową i polewamy wytworzonym z gęsi tłuszczem i sokami. Co pół godziny polewamy gęś w czasie dalszego pieczenia.

Krok 6

W międzyczasie przygotowujemy sos: na patelnię wlewamy trochę wytopionego tłuszczu z gęsi i wrzucamy pokrojoną drobno szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy powoli aż dokładnie zmięknie.

Krok 7

Do zeszklonej cebulki dodajemy 200 g konfitury z czarnej porzeczki i smażymy chwilę. Wlewamy wywar i gotujemy / redukujemy / aż będzie miał konsystencję śmietany. Po odparowaniu wywaru doprawiamy do smaku i dokładamy 50 g zimnego masła. Masło delikatnie ściągnie sos i nada mu aksamitny połysk.

Krok 8

Kiedy minie czas pieczenia gęsi, zlewamy do naczynia wytopiony tłuszcz i odtawiamy do wystygnięcia. Mamy gotowy smalec z gęsi , już doprawiony. Nastawiamy piekarnik na 210 stopni i zapiekamy gęś ok. 15 minut aby skórka stała się chrupiąca. Gotowe

Krok 9

FARSZ: wszystkie składniki farszu grubo siekamy, doprawiamy i mieszamy

Osuszoną gęś solimy i dobrze przyprawiamy majerankiem
Gęś nadziewamy farszem
Otwór zamykamy za pomocą wykałaczek
wiążemy sznurkiem jak buty narciarskie
przyprawiamy solą i papryką
15 minut parowana
Skrzydła zabezpieczamy folią aluminiową przed przypaleniem
Co ok. pół godziny polewamy
Upieczona
SOS: podsmażamy szalotkę
dodajemy konfiturę
Dodajemy wywar i redukujemy
na koniec masło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *