Gęś pieczona faszerowana
2024-11-17- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
2 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Gęsi odkąd pamiętam zawsze były w gospodarstwie. Czy kilka, czy kilkanaście ale zawsze były. W listopadzie kiedy były już tłuściutkie na zimę wtedy były bite. Pióra były starannie skubane i przechowywane. W grudniu zbierały się kobiety z sąsiedztwa i na wielkim stole lądowały ogromne ilości piór które się darło na nowe pierzyny i poduszki, często przy śpiewie i ogólnej uciesze.
Gęś była popularna szczególnie zimą na naszych stołach a teraz w jakiś sposób straciła uznanie. W dzisiejszych czasach natomiast przeważa kurczak przemysłowy a nade wszystko mięso z indyka jakby było miarą zamożności. Niepojęte dla mnie.
A gęś jest jednym z niewielu ptaków których nie można skupić w klatkach i faszerować jak kurczaki. Musi mieć wybieg i musi skubać trawkę. Mięso jest o cudownym aromacie, cudownym smaku dzikiego ptactwa i dlatego polecam gęś na każdą lepszą okazję.
Składniki
- Jedna gęś
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- FARSZ: 600 g wątróbki drobiowej a najlepiej gęsiej
- 200 g pieczarek
- pęczek pietruszki
- duża garść bułki tartej
- sól i pieprz
- Ewentualny SOS: 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- konfitura z czarnej porzeczki
- 1 szklanka wywaru ze skrzydeł, gardła ...
- 50-80 g masła
Przygotowanie
Krok 1
Z gęsi wyciągamy podroby, obcinamy lotki skrzydełek i dokładnie myjemy i osuszamy.
Krok 2
Umytą i osuszoną gęś smarujemy wewnątrz solą i sporą ilością majeranku. Następnie cały środek wypełniamy farszem. Napełnioną farszem gęś zamykamy za pomocą wykałaczek . Odstępy pomiędzy wykałaczkami wynoszą około 2 cm. Następnie bawełnianym sznurkiem zawiązujemy wykałaczki jak buty narciarskie
Krok 3
Osuszamy jeszcze raz z wierzchu ręcznikiem papierowym i nacieramy lekko grubą solą morską. Posypujemy papryką mieloną słodką i ostrą.
Krok 4
Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy naczynie z wodą. Dobrze jest żeby spryskać komorę aby jak najwięcej pary się wytworzyło. Piekarniki z opcją naparowania ustawiamy na parę i pieczemy gęś 15 minut. Po piętnastu minutach skóra pięknie się naciągnie, i osuszy.
Krok 5
Wszystkie wystające części gęsi uda i skrzydełka ochraniamy folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni i wstawiamy na 4 godziny, przyjmując jedną godz. na 1 kg gęsi. Po dwóch godzinach wyjmujemy z piekarnika , zdejmujemy folię aluminiową i polewamy wytworzonym z gęsi tłuszczem i sokami. Co pół godziny polewamy gęś w czasie dalszego pieczenia.
Krok 6
W międzyczasie przygotowujemy sos: na patelnię wlewamy trochę wytopionego tłuszczu z gęsi i wrzucamy pokrojoną drobno szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy powoli aż dokładnie zmięknie.
Krok 7
Do zeszklonej cebulki dodajemy 200 g konfitury z czarnej porzeczki i smażymy chwilę. Wlewamy wywar i gotujemy / redukujemy / aż będzie miał konsystencję śmietany. Po odparowaniu wywaru doprawiamy do smaku i dokładamy 50 g zimnego masła. Masło delikatnie ściągnie sos i nada mu aksamitny połysk.
Krok 8
Kiedy minie czas pieczenia gęsi, zlewamy do naczynia wytopiony tłuszcz i odtawiamy do wystygnięcia. Mamy gotowy smalec z gęsi , już doprawiony. Nastawiamy piekarnik na 210 stopni i zapiekamy gęś ok. 15 minut aby skórka stała się chrupiąca. Gotowe
Krok 9
FARSZ: wszystkie składniki farszu grubo siekamy, doprawiamy i mieszamy