Rosół z baraniny z warzywami i mięsem
2024-12-01- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Dobry wywar to podstawa najlepszych zup. Rosół barani należy do najsmaczniejszych w swoim gatunku, chociaż mało popularny w naszym kraju.
O rosole z baraniny pisano w książkach kucharskich już z górą 150 lat temu. Przepisy się nie zmieniły. Smak pozostał. A tak naprawdę to talerz gorącej zupy to dla wielu wciąż jest symbolem dzieciństwa i babcinej kuchni.
Rosół z baraniny z dodatkiem warzyw i mięsa jest nie tylko smaczną zupą, przede wszystkim rozgrzewa i syci a szczególnie zimową porą .
Składniki
- 1 - 1,5 kg kości baranich
- 0,5 kg mięsa baraniego
- 2 średnie cebule
- ziemniaki
- seler, marchew, por, kapusta włoska, brokuły, brukselka
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
. Kości i mięso zalewamy wodą i gotujemy do wrzenia. Wodę odlewamy a kości i mięso płuczemy zimną wodą Powtórnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ok. 3 l.
Krok 2
Cebule kroimy na pół i podpiekamy na blasze lub prażymy na patelni. Dodajemy do mięso. Zagotowujemy i pozostawimy na wolnym ogniu 1,5 godz. Szumujemy dokładnie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie.
Krok 3
Marchew , seler, por, kawałek kapusty włoskiej, obrane i opłukane dodajemy do wywaru. gotujemy powoli aż mięso będzie miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i brukselkę. Doprawiamy do smaku.
Krok 4
Wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa. Wywar klarujemy białkiem i przecedzamy przez gęste sito wyłożone gazą. Warzywa i mięso kroimy na kawałki i zalewamy gorącym wywarem. Smacznego