Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

2024-12-01
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Rydze po włosku

Dobry wywar to podstawa najlepszych zup. Rosół barani należy do najsmaczniejszych w swoim gatunku, chociaż mało popularny w naszym kraju.

O rosole z baraniny pisano w książkach kucharskich już z górą 150 lat temu. Przepisy się nie zmieniły. Smak pozostał. A tak naprawdę to talerz gorącej zupy to dla wielu wciąż jest symbolem dzieciństwa i babcinej kuchni.

Rosół z baraniny z dodatkiem warzyw i mięsa jest nie tylko smaczną zupą, przede wszystkim rozgrzewa i syci a szczególnie zimową porą .

Składniki

  • 1 - 1,5 kg kości baranich
  • 0,5 kg mięsa baraniego
  • 2 średnie cebule
  • ziemniaki
  • seler, marchew, por, kapusta włoska, brokuły, brukselka
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

. Kości i mięso zalewamy wodą i gotujemy do wrzenia. Wodę odlewamy a kości i mięso płuczemy zimną wodą Powtórnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ok. 3 l.

Krok 2

Cebule kroimy na pół i podpiekamy na blasze lub prażymy na patelni. Dodajemy do mięso. Zagotowujemy i pozostawimy na wolnym ogniu 1,5 godz. Szumujemy dokładnie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie.

Krok 3

Marchew , seler, por, kawałek kapusty włoskiej, obrane i opłukane dodajemy do wywaru. gotujemy powoli aż mięso będzie miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i brukselkę. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa. Wywar klarujemy białkiem i przecedzamy przez gęste sito wyłożone gazą. Warzywa i mięso kroimy na kawałki i zalewamy gorącym wywarem. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *