Kategoria: Kuchnie
Nasza kuchnia w naszym "pojęciu"
Każdy naród ma swoje potrawy, którymi może się poszczycić. Dumą napawa nas nasza kuchnia - kuchnia polska ale niestety mało kto rozróżnia pojęcia: kuchnia regionalna i kuchnia tradycyjna. Kuchnia regionalna to tak jak produkt regionalny obejmuje określony region, przy czym region nie musi być regionem w sensie geograficznym. Kuchnia tradycyjna może być powiązana z regionem ale może mieć szeroki zasięg. Oba te pojęcia są bardzo związane z produktem regionalnym i tradycyjnym. Tradycja oznacza "przekazywać " , to bardzo ważny element przenoszony z pokolenia na pokolenie. Tradycje powstają również samoistnie podczas życia rodzinnego a więc i w kuchni też. Kuchnia polska jest różnorodna i oparta na regionalizmach. Dania przygotowane na Pomorzu smakują inaczej niż te z Podkarpacia, mimo że potrawy nazywają się często tak samo. Od dobrych kilku lat badamy tzw. "kuchnię bieszczadzką" Pojęcie to można przypisać do regionu ale czegoś takiego jak kuchnia bieszczadzka nie ma, nie istnieje. Popularne proziaki, to produkt podkarpacki, fuczki - to potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, nazywana czasem plackami łemkowskimi lub bojkowskimi. Fuczki uznane zostały obecnie za tradycyjny przysmak regionu bieszczadzkiego. Łemkowska kisełycia, bojkowsko-łemkowskie hreczanyki, klusz łemkowski, stolniki itd. Przez nasze bieszczadzkie ziemie przewinęło się tak wiele ludzi. Jeśli ktoś interesuje się historią wie, że od zaborów po koniec II wojny światowej były to gwarne i ludne tereny. Obok siebie żyli Bojkowie, na zachodzie Łemkowie, na wschodzie Huculi, Niemcy, Żydzi, Węgrzy, Słowacy, później Grecy, no i oczywiście Polacy. Mieszała się tradycja, mieszała kultura i w tym kotle mieszała się również kuchnia. Ale to nic, ważne, że wymieszała się smacznie. Beatka i Byniu T.Nasza letnia crostata
Crostata - włoska tarta kojarzona przede wszystkim na słodko. Dzisiaj proponuję wam rewelacyjną crostatę ze ...
Czytaj więcejKompot wigilijny
Kompot gotowany z suszonych owoców, dziś serwuje się do wieczerzy wigilijnej. Najczęściej przyrządza się z ...
Czytaj więcejŁemkowska zupa z grzybów i śliwek
Pożywna i rozgrzewająca zupa kuchni Łemkowskiej podawana późną jesienią i zimą . Oprócz barszczu pojawiła ...
Czytaj więcejStolniki
STOLNIKI - Bojkowsko - Łemkowska potrawa z tartych ziemniaków, pieczona na liściach kapusty. Jak pyszne ...
Czytaj więcejGołąbki z ziemniakami
Kresowe gołąbki z ziemniakami - pachnące, sycące, idealne na śnieżną pogodę. Przed laty nie rozpieszczała ...
Czytaj więcejRoladki kresowe ze słoniny
Kuchnia Kresów wschodnich to kuchnia na której się wychowaliśmy. Dlatego też coraz bardziej i z ...
Czytaj więcejPierogi kresowe
Przepis od babci Cecylii która dostała go od matki Marii z miejscowości Psary koło Lwowa. ...
Czytaj więcejLwowskie pierogi
Kuchnia kresowa jest bliska naszemu sercu. Tania, smaczna, obfita i taka bardzo swojska. Po prostu ...
Czytaj więcej