Karkówka duszona Beatki
2022-12-01- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Karkówka to bardzo wdzięczny kawałek mięsa. Można jeść na gorąco z sosem, można jeść na zimno na kanapki. Żeby była cudownie delikatna nie potrzeba dużo pracy. Wystarczy dobry kawałek mięsa i odrobinę staranności. Efekt gwarantowany.
Karkówka Beatki jest zrobiona prosto i smakuje wybornie.
Zapraszamy do przepisu:
Składniki
- MARYNATA: 1/2 szkl. oleju - oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki sosu sojowego, grzybowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- szczypta cukru
- MIĘSO : karkówka 1,8 - 2 kg
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna jałowca
- rozmaryn suszony
Przygotowanie
Krok 1
Marynowanie mięsa: wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie, smarujemy marynatą mięso, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na całą noc.
Krok 2
Po zamarynowaniu, mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso, przekładamy do brytfanny, posypujemy zmiażdżonym zielem angielskim, rozgniecionymi ziarnami jałowca, rozmarynem i listkami laurowymi.
Krok 3
Podlewamy 1 szklanką wody i dusimy ok. 1,5 - 2 godzin co jakiś czas uzupełniając płyn. Gotowe mięso wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło.
Krok 4
Powstały po pieczeniu sos przecedzamy i zagęszczamy. Podajemy na zimno lub gorąco z sosem. Smacznego