Kebab Fistikli
2024-03-10- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
tureckie danie w oryginale nadziane na szpadki i grillowane na obracającym się rożnie. Potrawa jest cudowna w smaku i zrobiona przez nas na grillowanej patelni, dając możliwość większej ilości chętnych spróbowania tego wspaniałego smaku mięsa.
Składniki
- 800g mięsa mielonego ( jagnięcina + wołowina )
- 12 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 11/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego )
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Pęczek bazylii
- 5 Łyżek posiekanych drobno pistacji
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki oprócz pistacji i bazylii mieszamy, wyrabiamy mięso, odstawiamy na kilka minut
Krok 2
Listki bazylii siekamy, dodajemy do mięsa, wsypujemy pistacje, ponownie wyrabiamy mięso. Po wyrobieniu formujemy kulki i schładzamy ok. 30min.
Krok 3
nadziewamy na drewniane szpadki do szaszłyków i opiekamy na grillu obracając ( skrapiamy oliwą ). albo jak u nas formujemy hamburgery i smażymy na grillowej patelni.