Kebab Fistikli

2024-03-10
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Przekąska ze śledziem

  • Krewetki z patelni

tureckie danie w oryginale nadziane na szpadki i grillowane na obracającym się rożnie. Potrawa jest cudowna w smaku i zrobiona przez nas na grillowanej patelni, dając możliwość większej ilości chętnych spróbowania tego wspaniałego smaku mięsa.

Składniki

  • 800g mięsa mielonego ( jagnięcina + wołowina )
  • 12 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 11/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego )
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Pęczek bazylii
  • 5 Łyżek posiekanych drobno pistacji

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki oprócz pistacji i bazylii mieszamy, wyrabiamy mięso, odstawiamy na kilka minut

Krok 2

Listki bazylii siekamy, dodajemy do mięsa, wsypujemy pistacje, ponownie wyrabiamy mięso. Po wyrobieniu formujemy kulki i schładzamy ok. 30min.

Krok 3

nadziewamy na drewniane szpadki do szaszłyków i opiekamy na grillu obracając ( skrapiamy oliwą ). albo jak u nas formujemy hamburgery i smażymy na grillowej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *