Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

2024-03-22
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Krewetki Curry

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Przekąska ze śledziem

Gravlaks , surowy solony łosoś czy inaczej marynowany w soli to jedno z delikatniejszych a zarazem wykwintnych dań, szczególnie dla smakoszy ryb. Niezwykle proste w przygotowaniu a smak moim zdaniem przewyższa łososia wędzonego. Polecam spróbować.

Składniki

  • 300 - 500 g świeżego łososia ze skórą
  • 1-2 pęczki świeżego koperku
  • 1 szklanka soli morskiej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • rucola, rzodkiewka
  • klasyczny dressing : musztarda, cukier, sól, oliwa , sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy sól ziarnistą. Ja użyłem himalajskiej ale morska gruba będzie jeszcze lepsza. Następnie dodajemy cukier. Koperek siekamy bardzo drobno i dodajemy do miski z solą i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Krok 2

Do płaskiego naczynia wsypujemy część soli i układamy nasz kawałek łososia skórą do dołu. Resztą mieszanki przysypujemy rybę w całości. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin lub na noc. Po tym czasie spłukujemy rybę delikatnie pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Ostrym nożem kroimy cienkie plastry na ukos. Układamy na talerzu lub półmisku. Aranżacja jest dowolna. Do miski wkładamy opłukana i osuszoną rucolę, ewentualnie rzodkiewkę i polewamy delikatnie dressingiem. Mieszamy i układamy na talerzu.

Krok 4

Posypujemy na koniec posiekanym koperkiem. Niebo w gębie. Smacznego

Kategoria: Tagi: ,

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *