Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)
2024-03-22- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Gravlaks , surowy solony łosoś czy inaczej marynowany w soli to jedno z delikatniejszych a zarazem wykwintnych dań, szczególnie dla smakoszy ryb. Niezwykle proste w przygotowaniu a smak moim zdaniem przewyższa łososia wędzonego. Polecam spróbować.
Składniki
- 300 - 500 g świeżego łososia ze skórą
- 1-2 pęczki świeżego koperku
- 1 szklanka soli morskiej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- rucola, rzodkiewka
- klasyczny dressing : musztarda, cukier, sól, oliwa , sok z cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wsypujemy sól ziarnistą. Ja użyłem himalajskiej ale morska gruba będzie jeszcze lepsza. Następnie dodajemy cukier. Koperek siekamy bardzo drobno i dodajemy do miski z solą i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do płaskiego naczynia wsypujemy część soli i układamy nasz kawałek łososia skórą do dołu. Resztą mieszanki przysypujemy rybę w całości. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin lub na noc. Po tym czasie spłukujemy rybę delikatnie pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 3
Ostrym nożem kroimy cienkie plastry na ukos. Układamy na talerzu lub półmisku. Aranżacja jest dowolna. Do miski wkładamy opłukana i osuszoną rucolę, ewentualnie rzodkiewkę i polewamy delikatnie dressingiem. Mieszamy i układamy na talerzu.
Krok 4
Posypujemy na koniec posiekanym koperkiem. Niebo w gębie. Smacznego