Gulasz z cielęciny
2025-01-12- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Gulasz z cielęciny to bardzo delikatna potrawa. Przy odrobinie własnego wkładu mamy wspaniałe niedzielne lub odświętne danie. To super delikatne mięso można też kupić jako porcja gulaszowa. Czasem warto poznać smaki innych mięs niż wieprzowina.
Składniki
- 05-07 kg cielęciny gulaszowej
- Duża garść kurek, świeżych lub mrożonych
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki białego wina
- kilka świeżych lub mrożonych liści szałwii
- kilka gałązek tymianku świeżego lub łyżeczka suszonego
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- masło, kawałek ok. 1 cm z szerokości
- sól i pieprz
- 1 ostra papryczka chili (opcjonalnie)
- mąka
Przygotowanie
Krok 1
Opłukane i osuszone mięso, kroimy na mniejsze kawałki. Kurki wyciągamy z zamrażarki, bardzo szybko się rozmrożą. Kroimy na mniejsze części.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię, dajemy masło i oliwę. Na mocnym ogniu podsmażamy mięsko z każdej strony i przekładamy do rondla. Opruszamy mąką.
Krok 3
Na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki pokrojone na ćwiartki i smażymy mieszając. Grzyby muszą być mieszane żeby nie puściły soku. Pieczarki wchłoną cały tłuszcz i obsmażą się z wierzchu. Pieczarki przekładamy do rondla i wrzucamy kurki.
Krok 4
Kurki są bardzo wilgotne po rozmrożeniu dlatego smażymy je cały czas mieszając. Kurki się osuszą i ładnie obsmażą z wierzchu. W środku tak jak pieczarki będą cudownie soczyste. Przekładamy do rondla. Na tą samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbki czosnku posiekane. Dodajemy posiekaną szałwię i tymianek. Smażymy teraz na wolnym ogniu aż cebula lekko zmięknie i dodajemy wino. Teraz drewnianą łopatką rozpuszczamy wszystkie zapieczone na patelni smaki. Smażymy krótko aż alkohol odparuje i przekładamy do rondla.
Krok 5
Dolewamy jeszcze pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze pięć minut. Można dodać śmietany ale uważam że ten sos z mięsa i grzybów jest absolutnie wystarczający. Przekładamy na talerz.









