Krewetki Curry
2024-05-19- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Dla smakoszy to rewelacyjne i błyskawiczne danie które potrzebuje zaledwie kilkanaście minut. Smak pozostaje na dużo dłużej. Mało składników, szybki przepis i kapitalne doznanie. Tak wyglądają krewetki- Curry.
Nie jest to sztywny przepis. Oczywiście Ci którzy nie lubią krewetek mogą je zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w paski.
Składniki
- Makaron ryżowy szeroki
- 12 - 16 krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra świeża papryka chili
- 1 limonka
- dymka
- ok. 30-40 g orzeszków ziemnych lub mieszanych
- 1 płaska łyżka przyprawy curry
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- olej
- sól
Przygotowanie
Krok 1
Zacznijmy od miodu. Jeżeli jest mocno scukrzony to najlepiej włożyć do naczynia z gorącą wodą i wtedy się pięknie rozpuści.
Krok 2
Krewetki świeże lub mrożone płuczemy dokładnie, odsączamy z wody. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy krewetki . Smażymy przez chwilkę.
Krok 3
Orzechy kroimy na drobno, paprykę chili i ząbek czosnku siekamy i dodajemy wszystko do krewetek. Zmniejszamy ogień i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 2 minut. Posypujemy przyprawą curry.
Krok 4
Mieszamy dolewamy miód i sok z całej limonki. Doprawiamy solą i smażymy jeszcze 1 minutę. Gotowe.
Krok 5
W międzyczasie do wrzącej wody wsypujemy makaron i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą i wykładamy na półmisek. Dodajemy krewetki z patelni. Posypujemy ukośnie pokrojoną dymką. Pychota. Smacznego.