Krewetki Curry

2024-05-19
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Przekąska ze śledziem

Dla smakoszy to rewelacyjne i błyskawiczne danie które potrzebuje zaledwie kilkanaście minut. Smak pozostaje na dużo dłużej. Mało składników, szybki przepis i kapitalne doznanie. Tak wyglądają krewetki- Curry.

Nie jest to sztywny przepis. Oczywiście Ci którzy nie lubią krewetek mogą je zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w paski.

Składniki

  • Makaron ryżowy szeroki
  • 12 - 16 krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ostra świeża papryka chili
  • 1 limonka
  • dymka
  • ok. 30-40 g orzeszków ziemnych lub mieszanych
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Zacznijmy od miodu. Jeżeli jest mocno scukrzony to najlepiej włożyć do naczynia z gorącą wodą i wtedy się pięknie rozpuści.

Krok 2

Krewetki świeże lub mrożone płuczemy dokładnie, odsączamy z wody. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy krewetki . Smażymy przez chwilkę.

Krok 3

Orzechy kroimy na drobno, paprykę chili i ząbek czosnku siekamy i dodajemy wszystko do krewetek. Zmniejszamy ogień i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 2 minut. Posypujemy przyprawą curry.

Krok 4

Mieszamy dolewamy miód i sok z całej limonki. Doprawiamy solą i smażymy jeszcze 1 minutę. Gotowe.

Krok 5

W międzyczasie do wrzącej wody wsypujemy makaron i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą i wykładamy na półmisek. Dodajemy krewetki z patelni. Posypujemy ukośnie pokrojoną dymką. Pychota. Smacznego.

rozpuszczony miód
smażymy krewetki

Dodajemy chili, czosnek, orzechy
Dodajemy przyprawę curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *