Lwowskie pierogi

2022-11-28
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Masło śledziowe

  • Łemkowska zupa z grzybów i śliwek

  • Stolniki

  • Gołąbki z ziemniakami

  • Roladki kresowe ze słoniny

 Kuchnia kresowa jest bliska naszemu sercu. Tania, smaczna, obfita i taka bardzo swojska. Po prostu normalna kuchnia. Staramy się odtworzyć smaki z naszego dzieciństwa, smaki kuchni naszej babci Cecylii.

Lwowskie pierogi z kaszą, ziemniakami i twarogiem przyrządza się z ciasta zarabianego gorącym mlekiem i odrobiną masła. Pierogi (wareniki) są wtedy bardzo delikatne. Ciasto można przyrządzić również tradycyjnie jeśli ktoś chce ale to już nie to samo.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki masła
  • ok. 0,5 l gorącego mleka
  • FARSZ
  • ok, 200 g kaszy gryczanej
  • ok.400g twarogu
  • ok. 400g ugotowanych ziemniaków
  • cebula, masło, sól, pieprz
  • świeżutka słonina

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę, gotujemy w osolonej wodzie, ser, ziemniaki ugotowane i ostudzone mielimy na maszynce. Cebulę podsmażamy na maśle. Wszystko łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Farsz gotowy.

Krok 2

Wyrobione ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi ( wareniki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do 5 min.od wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane stopioną słoniną, boczkiem lub kwaśną śmietaną

Pierogi ze słoniną (sało )
podsmażona cebula na maśle
uformowane pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *