Lwowskie pierogi
2022-11-28Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Kuchnia kresowa jest bliska naszemu sercu. Tania, smaczna, obfita i taka bardzo swojska. Po prostu normalna kuchnia. Staramy się odtworzyć smaki z naszego dzieciństwa, smaki kuchni naszej babci Cecylii.
Lwowskie pierogi z kaszą, ziemniakami i twarogiem przyrządza się z ciasta zarabianego gorącym mlekiem i odrobiną masła. Pierogi (wareniki) są wtedy bardzo delikatne. Ciasto można przyrządzić również tradycyjnie jeśli ktoś chce ale to już nie to samo.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki masła
- ok. 0,5 l gorącego mleka
- FARSZ
- ok, 200 g kaszy gryczanej
- ok.400g twarogu
- ok. 400g ugotowanych ziemniaków
- cebula, masło, sól, pieprz
- świeżutka słonina
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę, gotujemy w osolonej wodzie, ser, ziemniaki ugotowane i ostudzone mielimy na maszynce. Cebulę podsmażamy na maśle. Wszystko łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Farsz gotowy.
Krok 2
Wyrobione ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi ( wareniki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do 5 min.od wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane stopioną słoniną, boczkiem lub kwaśną śmietaną


