Hopcie Lasowiackie

2024-09-15
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Sakiewki schabowe z prawdziwkami

  • Zapiekanka z leśnych grzybów

  • Placki z ziołami ( Jingalov Hats )

  • Żeberka duszone

  • Kremówka orzechowa

Region podkarpacki słynie z potraw o bardzo tajemniczych nazwach za którymi kryją się proste potrawy. Jedną z nich są Hopcie Lasowiackie. Jest to nic innego jak postne danie wigilijne, gołąbki z kaszą jaglaną i podgrzybkami w okolicach Baranowa sandomierskiego.

Pierwszy raz jadłem Hopcie w restauracji Magnacka na zamku w Baranowie Sandomierskim. I tak naprawdę tylko tam można ich spróbować. Całą robotę w tym daniu wykonuje nadzwyczajny sos porowy. Ponieważ jestem bardziej zwolennikiem kaszy jęczmiennej a nie jaglanej więc odtworzenie tego przepisu jest z kaszą jęczmienną.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej albo jęczmiennej
  • duża garść suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 średnie pory
  • kapusta biała
  • śmietana słodka 18 %
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 pomidor
  • kilka dymek ze szczypiorkiem
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z białej kapusty wycinamy głąb i wkładamy do garnka, wlewamy wody i gotujemy aż liście zaczną łatwo odchodzić. Zdejmujemy liście i układamy na talerzu. Dzień wcześniej podgrzybki suszone zalewamy ciepłą wodą i moczymy całą noc.

Krok 2

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy. Przekładamy do miski. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i dajemy na patelnię z olejem. Podsmażamy delikatnie aż się zeszkli.

Krok 3

Grzyby kroimy dosyć grubo żeby można było je wyczuć w gołąbkach i dodajemy na patelnię do cebuli. Podsmażamy około 10 minut i całość dodajemy do kaszy razem z tłuszczem, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.

Krok 4

Z liści wykrawamy zgrubienia. Kilkoma liśćmi wykładamy rondel albo garnek. Na liście nakładamy farsz i zawijamy tak aby boki były w środku. Układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 45 minut pod przykryciem.

Krok 5

SOS POROWY pory czyścimy i dokładnie płuczemy. Kroimy na ćwiartki wzdłuż i kroimy na kawałki ok 1 cm. Smażymy na tłuszczu powoli ok. 5-7 minut i dolewamy szklankę bulionu.

Krok 6

Dusimy powoli aż por zmięknie ale jest wyczuwalny i dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Jeżeli jest za rzadki gotujemy chwilę aż lekko odparuje.

Krok 7

Hopcie zapiekamy w piekarniku albo obsmażamy na brązowy kolor. Układamy na talerzu, polewamy dobrze sosem, posypujemy pokrojoną dymką i dodajemy ćwiartki pomidora. Pomidor w tym daniu jest świetnym dodatkiem. Smacznego.

Wycinamy głąb w kapuście
Gotujemy aż liście będą odchodzić
grzyby moczymy w letniej wodzie
Liście zdejmujemy i układamy na talerzu
Ugotowaną kaszę przekładamy do miski
Cebulkę podsmażamy
dokładamy pokrojone grzyby i podsmażamy
Podsmażone grzyby dodajemy do kaszy
mieszamy dokładnie
na każdy liść nakładamy farsz
i zwijamy
gotowe wkładamy do rondla
pokrojony por smażymy
dolewamy bulionu i dusimy
dolewamy śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *