Prawdziwki w galarecie
2024-08-15- Kuchnia: Wędrówka po Monastyrach
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Potrawy z kuchni klasztornej, w naszym przypadku z prawosławnej kuchni, cieszyły się i cieszą nadal zasłużoną sławą w niemal całej Europie. Dary dawnych nieprzebytych lasów jak: grzyby, jagody, orzechy, miód, zioła z rozległych łąk, ryby z rzek i jezior wzbogacały klasztorne kuchnie. Wyborne wina, zwierzyna łowna, owoce, przyczyniły się do stworzenia niepowtarzalnych dań do których dzisiaj chętnie się wraca.
Ten przepis idealnie pokazuje jak proste składniki zamieniają się w wykwintne danie, podrażniając nawet te najbardziej ukryte kubki smakowe.
Składniki
- 35-40 dkg świeżych prawdziwków
- 2 łyżki żelatyny
- 1 litr wody
- Wywar z gotowania grzybów
- SOS: 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- ocet winny, oliwa
- sól do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Świeżo zebrane prawdziwki czyścimy i myjemy delikatnie w zimnej wodzie. Następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie, wyjmujemy ostrożnie i odcedzamy. Wywar z gotowania grzybów zachowujemy.
Krok 2
w około pół szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Osączone i ostudzone grzyby kroimy w kostkę, Jednego zostawiamy. Tego prawdziwka kroimy wzdłuż na plasterki i wykładamy dno salaterki.
Krok 3
Napęczniałą żelatynę dodajemy do wywaru z grzybów i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuścić do wrzenia! Zalewamy galaretą grzyby w salaterce i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 4
Z pozostałych składników ucieramy sos ( tak jak majonez ). Podajemy z sosem, młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Dla mnie najlepsze są z sosem z dodatkiem gęstej wiejskiej śmietany i grzankami Smacznego.