Stolniki
2022-12-12- Kuchnia: Kuchnia Bieszczadów - kuchnia Łemków i Bojków
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(2 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
STOLNIKI – Bojkowsko – Łemkowska potrawa z tartych ziemniaków, pieczona na liściach kapusty. Jak pyszne jest to danie to mogą powiedzieć tylko Ci którzy to próbowali. W tej Bojkowsko- Łemkowskiej kuchni , tworzono coś z niczego. I te potrawy przetrwały do dziś. To co mnie najbardziej cieszy to fakt że coraz więcej osób próbuje dawnych regionalnych, prostych i niesamowicie smacznych potraw. To danie jest wzbogacone serem, wiejskim oczywiście.
Składniki
- ok. 2 kg startych, surowych ziemniaków
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- masło
- 1 jajko
- 3-4 łyżki twarogu wiejskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Kapustę parzymy tak jak na gołąbki. Ziemniaki gotujemy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem i ubijamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy twaróg wiejski i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i dajemy na cedzak aby obciekły. Dodajemy 1-2 jajka, sól, pieprz. i mieszamy na jednolitą gęstą masę.
Krok 3
Z masy robimy na dłoni placuszek, nakładamy ziemniaki z serem. formujemy i układamy na liściu kapusty. Składamy na połowę lub zawijamy i układamy na blasze lub do żeliwnego garnka. Pieczemy w piekarniku albo w bratrurze w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się kapusty.
Krok 4
Zajadamy się prosto z blaszki lub podajemy z sosem albo skwarkami ze słoniny.
opublikowane przez Ewa Krawczyk on 12 grudnia, 2022
genialne 😍💖 do tej pory robiłam takie placuszki, ktore pieklam, teraz zrobię wg opisu jako gołąbki 💛❤💚💙💜