Stolniki

2022-12-12
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (2 / 5)

2 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Hopcie Lasowiackie

  • PIEROGI KUSTOSZA

  • Łemkowska zupa z grzybów i śliwek

  • Pierogi kresowe

  • Lwowskie pierogi

STOLNIKI – Bojkowsko – Łemkowska potrawa z tartych ziemniaków, pieczona na liściach kapusty. Jak pyszne jest to danie to mogą powiedzieć tylko Ci którzy to próbowali. W tej Bojkowsko- Łemkowskiej kuchni , tworzono coś z niczego. I te potrawy przetrwały do dziś. To co mnie najbardziej cieszy to fakt że coraz więcej osób próbuje dawnych regionalnych, prostych i niesamowicie smacznych potraw. To danie jest wzbogacone serem, wiejskim oczywiście.

Składniki

  • ok. 2 kg startych, surowych ziemniaków
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki twarogu wiejskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę parzymy tak jak na gołąbki. Ziemniaki gotujemy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem i ubijamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy twaróg wiejski i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i dajemy na cedzak aby obciekły. Dodajemy 1-2 jajka, sól, pieprz. i mieszamy na jednolitą gęstą masę.

Krok 3

Z masy robimy na dłoni placuszek, nakładamy ziemniaki z serem. formujemy i układamy na liściu kapusty. Składamy na połowę lub zawijamy i układamy na blasze lub do żeliwnego garnka. Pieczemy w piekarniku albo w bratrurze w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się kapusty.

Krok 4

Zajadamy się prosto z blaszki lub podajemy z sosem albo skwarkami ze słoniny.

Stolniki z pieca
Stolniki w przekroju

Komentarz (1)

  1. opublikowane przez Ewa Krawczyk on 12 grudnia, 2022

    genialne 😍💖 do tej pory robiłam takie placuszki, ktore pieklam, teraz zrobię wg opisu jako gołąbki 💛❤💚💙💜

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *