PIEROGI KUSTOSZA
2024-01-20- Kuchnia: Kuchnia Bieszczadów - kuchnia Łemków i Bojków
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
PIEROGI KUSTOSZA , ta nazwa powstała na cześć Pana Stanisława Drozda, wybitnego znawcy kultury Bojków, ogromnego pasjonaty, historyka, krasomówcy i założyciela Muzeum Kultury Materialnej i Duchowej Bojków w Myczkowie.
Właściwie każdą potrawę którą prezentujemy konsultujemy z nim, żeby przekazać jak najwierniej potrawy Bojkowskie. W podziękowaniu, stworzyliśmy specjalnie dla Pana Stanisława , bojkowskie pierogi kustosza, w wersji współczesnej , które w porównaniu do dawnych czasów mogłyby uchodzić za bardzo dworskie i wykwintne.
Składniki
- CIASTO: 3 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki wiejskiej śmietany
- szczypta soli
- FARSZ: dwie garście suszonych grzybów
- 15 dag kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 10 dkg sera ( bundz )
- majeranek
- 1 jajko
- 1 szkl. wody
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Zaczynamy od ciasta: Mąkę, masło i sól siekamy nożem, dodajemy jaja i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto schładzamy co najmniej 2 godziny w lodówce.
Krok 2
Farsz: Suszone grzyby gotujemy w szklance wody odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Wywar zostawiamy. Kaszę gryczaną przekładamy do wywaru z grzybów i gotujemy w nim kaszę.
Krok 3
Ostudzone grzyby siekamy drobno. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na oleju dokładamy grzyby i przesmażamy razem. Pod koniec smażenia dodajemy majeranku do smaku. Mieszamy i przekładamy do odcedzonej kaszy. Mieszamy i dodajemy starty ser najlepiej bundz . Następnie dodajemy jajo które sklei całą masę, doprawiamy solą i pieprzem i farsz gotowy.
Krok 4
Ciasto wałkujemy i wycinamy większe krążki ok 10-12 cm nakładamy farsz i zalepiamy fantazyjnie. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni i pieczemy do zrumienienia się.
Krok 5
Wspaniale kruche z cudownie wilgotnym i aromatycznym farszem serwujemy na stół Pierogi kustosza gotowe. Smacznego. © Wszelkie prawa zastrzeżone
Pan Stanisław Drozd kustosz i strażnik Muzeum bez którego to miejsce już nigdy nie będzie takim samym…
Sposób obróbki