PIEROGI KUSTOSZA

2024-01-20
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Kremówka orzechowa

  • Nasza letnia crostata

  • Kompot wigilijny

  • Łemkowska zupa z grzybów i śliwek

  • Stolniki

PIEROGI KUSTOSZA , ta nazwa powstała na cześć Pana Stanisława Drozda, wybitnego znawcy kultury Bojków, ogromnego pasjonaty, historyka, krasomówcy i założyciela Muzeum Kultury Materialnej i Duchowej Bojków w Myczkowie.

Właściwie każdą potrawę którą prezentujemy konsultujemy z nim, żeby przekazać jak najwierniej potrawy Bojkowskie. W podziękowaniu, stworzyliśmy specjalnie dla Pana Stanisława , bojkowskie pierogi kustosza, w wersji współczesnej , które w porównaniu do dawnych czasów mogłyby uchodzić za bardzo dworskie i wykwintne.

Składniki

  • CIASTO: 3 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiejskiej śmietany
  • szczypta soli
  • FARSZ: dwie garście suszonych grzybów
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 10 dkg sera ( bundz )
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 szkl. wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od ciasta: Mąkę, masło i sól siekamy nożem, dodajemy jaja i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto schładzamy co najmniej 2 godziny w lodówce.

Krok 2

Farsz: Suszone grzyby gotujemy w szklance wody odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Wywar zostawiamy. Kaszę gryczaną przekładamy do wywaru z grzybów i gotujemy w nim kaszę.

Krok 3

Ostudzone grzyby siekamy drobno. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na oleju dokładamy grzyby i przesmażamy razem. Pod koniec smażenia dodajemy majeranku do smaku. Mieszamy i przekładamy do odcedzonej kaszy. Mieszamy i dodajemy starty ser najlepiej bundz . Następnie dodajemy jajo które sklei całą masę, doprawiamy solą i pieprzem i farsz gotowy.

Krok 4

Ciasto wałkujemy i wycinamy większe krążki ok 10-12 cm nakładamy farsz i zalepiamy fantazyjnie. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni i pieczemy do zrumienienia się.

Krok 5

Wspaniale kruche z cudownie wilgotnym i aromatycznym farszem serwujemy na stół Pierogi kustosza gotowe. Smacznego. © Wszelkie prawa zastrzeżone

Pan Stanisław Drozd kustosz i strażnik Muzeum bez którego to miejsce już nigdy nie będzie takim samym…

                     Sposób obróbki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *