Kremówka orzechowa

2024-02-19
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

 Gospodynie podkarpackie słyną z doskonałych wypieków. Dawniej były to skromne ciasta, współcześnie już są bogatsze i różnorodne.

Przepis na kremówkę pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mirocinie. Mirocin to wieś położona w powiecie przeworskim a panie z KGW w styczniu 2023 r obchodziły 65- lecie działalności. Gratulacje i wielkie brawa.

Składniki

  • CIASTO: 30 dag mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 margaryna lub masło
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • MASA: 6 jajek
  • 20 dag cukru kryształ
  • 30 dag usiekanych orzechów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części.

Krok 2

Masa: jaja ubijamy z cukrem, dodajemy orzechy bułkę tartą i proszek do pieczenia.

Krok 3

Jedną część ciasta wykładamy na blachę, nakładamy masę orzechową i nakrywamy drugim plackiem. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni ( na złoty kolor) i smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *