Nasza letnia crostata
2023-06-28- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Crostata – włoska tarta kojarzona przede wszystkim na słodko. Dzisiaj proponuję wam rewelacyjną crostatę ze szpinakiem i liśćmi z młodych czerwonych buraczków oraz z dodatkiem serów. Teraz jest idealny moment na świeże dodatki prosto z ogródka. A dodatek dobrego wina najlepiej ze swojej piwnicy.
Składniki
- Dwie duże garście świeżego szpinaku
- jeden pęczek liści buraczków
- 1 opakowanie serka Ricotta
- 200 gram sera żóltego / może być gołda /
- garść sera startego parmezan
- do podbicia smaku kawałek startego sera pleśniowego
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- CIASTO
- 300 gram mąki pszennej Typ 500
- 200 gram zimnego masła
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO : Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone masło. Siekamy mocno nożem aż mąka z masłem się dobrze sklei. Dodajemy dwa jajka. Ugniatamy szybko. Robimy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy na co najmniej 30 min. do lodówki żeby ciasto odpoczęło.
Krok 2
Liście buraczków i szpinaku płuczemy i osuszamy w wirówce. Do rondla wlewamy oliwę dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy chwilkę i dorzucamy liście buraczków i szpinaku. Smażymy mieszając ok. 2-3 minut i przekładamy wszystko do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3
Do ostudzonych i podsmażonych liści dodajemy opakowanie sera ricotta. Mieszamy. Następnie dodajemy starty na dużych otworkach żółty ser i w zależności od konsystencji kroimy lub ścieramy na tarce ser pleśniowy np. gorgonzola.
Krok 4
Mieszamy wszystko i dokładamy garść startego parmezanu. Parmezan zwiąże wszystko i zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem pamiętając że ser żółty i parmezan już jest słony.
Krok 5
Ciasto rozwałkujemy na stolnicy więcej aniżeli jest wielkość blaszki. Ciasto powinno być grubości 2-3 mm. Blaszka której użyłem ma 23 x 29 cm i 4 cm grubości. Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki. Ciasto dociskamy delikatnie do brzegów. Spód ciasta posypujemy bułką tartą żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Nakładamy gotowe nadzienie.
Krok 6
Jeszcze raz po wierzchu posypujemy pieprzem. Danie ma być delikatnie pikantne ale nie ostre. Powinno zostawiać delikatny posmak pieprzu. Zakładamy brzegi ciasta dookoła ale tak aby środek był wolny. Pędzelkiem smarujemy ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180-190 stopni na 30 - 35 minut. Powinno się piec na złoty kolor. Upieczone odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy z blachy i odstawiamy na ruszcie żeby do końca odparowało i się dokładnie wystudziło. Wystudzone ciasto kroimy
Krok 8
Kroimy na prostokąty i przekładamy na talerz. Najlepiej smakuje z dobrym wytrawnym czerwonym winem. Ale i bez smakuje NIEBIAŃSKO. Smacznego