Rosti – alpejskie placki ziemniaczane

2022-12-02
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Przekąska ze śledziem

  • Krewetki z patelni

  • Rostbef

 Rosti – to placki ziemniaczane z surowych ziemniaków rodem z Alp . Ale z kompletnym połączeniem najlepszych składników pochodzących z prawdziwego gospodarstwa w Bieszczadach, wychodzi wspaniała przystawka na wszelkie uroczystości oraz dla poprawienia sobie humoru nawet bez okazji.

Składniki

  • Kilka dobrych ziemniaków od gospodarza
  • wiejskie jaja
  • twarożek podwędzany
  • dobra gęsta, wiejska śmietana
  • kilka plastrów dobrego wędzonego boczku swojej roboty
  • trochę wiejskiego, prawdziwego masła
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, odsączamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy placki i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Boczek smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu z obu stron na chrupko. Jaja sadzone smażymy na maśle.

Krok 2

Do miski dajemy podwędzany twarożek, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie.

Krok 3

Kładziemy na talerz 1 placek rosti, smarujemy grubą warstwą farszem, dekorujemy szczypiorkiem i kładziemy drugi placek rosti na wierzch. Następnie dajemy plaster smażonego boczku i na koniec jajo i dekorujemy świeżym szczypiorkiem

Krok 4

Nacinamy jajo lekko i zajadamy, pychota pod każdym względem. Smacznego

Gotowe danie
Rosti smażone na patelni
Farsz z sera i śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *