Kompot wigilijny

2022-12-14
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Placki z ziołami ( Jingalov Hats )

  • Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

  • Żeberka duszone

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

dawniej podawany do obiadu.( po łemkowsku juha )

Kompot gotowany z suszonych owoców, dziś serwuje się do wieczerzy wigilijnej. Najczęściej przyrządza się z suszonych śliwek, jabłek, gruszek, moreli a na bogato można dodać jeszcze rodzynki i figi. Smak wzbogaca się cukrem, cytryną, startą skórką z pomarańczy, goździkami, cynamonem, imbirem, czasem gałką muszkatołową. Spotyka się też wersje z dodatkiem słodkiego białego wina.

Kompot z suszu doskonale gasi pragnienie, przyśpiesza perystaltykę jelit, zawiera witaminy A i B, kwas foliowy, dużą ilość potasu i żelaza oraz pewną ilość witaminy C.

Składniki

Nie znaleziono składników !

Przygotowanie

Krok 1

Suszone owoce myjemy, zalewamy na noc letnią wodą, zostawiamy pod przykryciem. Na drugi dzień gotujemy na małym ogniu do miękkości owoców, doprawiamy według uznania, przecedzamy.

Krok 2

Owoce możemy zjeść lub wykorzystać do przyrządzenia deserów lub mięs.

suszone owoce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *