Żeberka duszone

2024-04-14
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

Od znajomego rzeźnika w Ustrzykach kupiliśmy żeberka. Dla niego nie ma problemu z doborem mięsa czy wycięciem ciekawego kawałka. I tak naszym łupem się stały pięknie sprawione cienko krojone żeberka. Na pierwszy rzut oka wyglądały skromnie ale jednak były piękne i mięsne.

Skoro surowiec jest piękny to i produkt końcowy musi być odjazdowy.

Składniki

  • MARYNATA: 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego, grzybowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI: kawałek papryki czerwonej i zielonej
  • ziemniaki krótko gotowane
  • cebula
  • czosnek niedźwiedzi
  • liście laurowe
  • mąka
  • odrobina rozmarynu
  • 70 ml brandy

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem, owoce jałowca i ziarna ziela angielskiego rozgniatamy. Wymieszaną marynatę odstawiamy aż wszystko pięknie przejdzie smakami. Nacieramy żeberka marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Krok 2

Wyjmujemy z lodówki godzinę przed smażeniem. Patelnię ze smalcem rozgrzewamy i obsmażamy żeberka z obu stron. Obsmażone żeberka przekładamy do rondla, wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy szklankę wody, dokładamy liście laurowe i posypujemy rozmarynem. Dusimy do miękkości.

Krok 3

Pod koniec duszenia cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do rondla oraz dolewamy koniak. Wcześniej w razie potrzeby uzupełniamy płyn tak aby było ok. 1 1/2 szklanki sosu. Dusimy jeszcze około 10 minut, mięso wyjmujemy, sos przecedzamy i nastawiamy w nowym naczyni do częściowego odparowania. Zagęszczamy mąką.

Krok 4

Na patelnię na której smażyły się żeberka wrzucamy cebulę i paprykę. Podsmażamy krótko i dokładamy pokrojone ziemniaki i smażymy aż się zarumienią. Czosnek niedźwiedzi kroimy niezbyt drobno i dodajemy na patelnię Wykładamy na półmisek, polewamy sosem i... odjazd. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *