Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem
2024-02-11- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Jedna z bardziej niedocenionych u nas kulinarnie roślin a szkoda. Poza ogromnymi właściwościami zdrowotnymi jest wspaniałym wielozadaniowym warzywem. Można jeść na surowo jako dodatek do sałat, może być smażony, pieczony, grillowany o pięknym zapachu i delikatnym smaku.
Składniki
- 1-2 sztuki fenkuła
- 3 łyżki masła najlepiej klarowanego
- sól i pieprz
- Starty parmezan lub z braku takowego Grana Padano lub inny twardy ser
Przygotowanie
Krok 1
Koper myjemy i osuszamy. Obcinamy łodyżki i listki. Kroimy w cienkie ćwiartki. "Stopkę" zostawiamy aby się nie rozpadł podczas smażenia.
Krok 2
Masło rozgrzewamy na patelni i wkładamy pokrojone ćwiartki kopru. Smażymy pod przykryciem ok. 20-25 min. często obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec posypujemy obficie parmezanem i smażymy do rozpuszczenia się sera.
Krok 3
Może to być dodatkiem do mięs pieczonych a może też służyć jako przekąska do lampki dobrego wina.




