Karpackie pierogi z bryndzą

2022-12-08
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

2 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

  • Potrawka z kurczaka Beatki

  • Kaczka z jabłkami i warzywami

Czekanie na pierogi:

Tańczą żółtka na stolnicy mąka sypie biały pył. Już czekają domownicy, jakby każdy głodny był.

Jeden pieróg, drugi, trzeci, domownikom ślinka leci! Przyjdzie mama, tata, brat. Smutny bez pierogów świat. E. Śnieżkowska-Bielak.

Korzystając z naszej wizyty na farmie Nikosa nie sposób było nie zrobić pierogów z najświeższej bryndzy jaką sobie można wymarzyć. Prawdziwa bryndza karpacka. Pierogi dla koneserów bryndzy. Dla tych którzy nie przepadają za tego rodzaju serem, polecamy ser twarogowy. Przepis i wykonanie czysto podkarpackie mojej Beatki.

Składniki

  • CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej + mąka do posypywania
  • 1 szklanka 250 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju, najlepiej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • FARSZ: 60 dag gotowanych ziemniaków
  • 30 dkg świeżej bryndzy
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki masła do smażenia
  • pieprz
  • 2 gałązki lubczyku
  • trochę bryndzy do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wysypujemy do miski lub bezpośrednio na stolnicę. W mące robimy dołek i wlewamy najpierw 3/4 szklanki gorącej wody, jajko, olej i sól. Zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie za twarde dolewamy resztę wody. Zagniatamy tak długo aż będzie elastyczne ok. 5 minut.

Krok 2

Przygotowujemy farsz: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, studzimy. Ostudzone ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę i dajemy do miski. Dodajemy pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Dusimy na małym ogniu aż się dobrze zeszkli. Połowę dodajemy do farszu a reszta zostanie do okraszenia. Mieszamy farsz dokładnie i odstawiamy. Nie dodajemy soli, bo bryndza sama w sobie jest słona.

Krok 3

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Wycinamy szklanką lub foremką do wycinania, krążki i nakładamy farsz. Zalepiamy pięknie i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Najlepiej widać kiedy dobrze się wybrzuszą. Wtedy wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.

Krok 4

Podajemy okraszone cebulką, posypane lubczykiem, pokruszoną bryndzą i jak ktoś lubi czarnym pieprzem. Kto takich nie jadł niech żałuje. Kapitalny smak. SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *