Wytrawne kwiatuszki 12 szt.
2024-03-03- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
- Wydajność: 12 szt
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Przepis z południa Europy a dokładnie z Portugalii. Wspaniałe wypieki cieszące podniebienie nawet dla bardzo wymagających. Z całego serca polecam, chociaż dla początkujących to może być wyzwanie. Postaramy się jak najbardziej czytelnie przybliżyć ten przepis.
Składniki
- 100 ml ciepłego prawdziwego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml oleju
- 1 Łyżka drożdży instant
- 1 Łyżka cukru
- 1 Łyżeczka soli
- 300-350g mąki pszennej
- DODATKOWO: 1 żółtko, ser feta lub inny, zioła: szczypiorek, natka pietruszki, rukola
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wlewamy mleko i wodę, wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy dokładnie. Wsypujemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Wlewamy olej i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 2
Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Krok 3
Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy na 12 części i formujemy kule. Dłońmi ugniatamy każdą kulę, nakładamy ser z ziołami, zamykamy formując bułeczkę. Ugniatamy na płasko i nożyczkami nacinamy do środka ( nie do końca ) symetrycznie w 8 miejscach.
Krok 4
Odwracamy płatki i lekko ugniatamy. Układamy na blaszce, przykrywamy na ok. 15 min. Po tym czasie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka, dekorujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia