Łemkowska zupa z grzybów i śliwek

2022-12-12
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z perliczki

  • PIEROGI KUSTOSZA

  • Postny barszcz wigilijny

  • Kapuśniaczki drożdżowe ze słodką kapustą

  • Stolniki

Pożywna i rozgrzewająca zupa kuchni Łemkowskiej podawana późną jesienią i zimą . Oprócz barszczu pojawiła się na naszym stole wigilijnym.  Przepisy dawnej kuchni łemkowskiej, czyli czysto Bieszczadzkiej w większości znacznie różnią się od licznych specjałów serwowanych w łemkowskich czy też polskich regionalnych karczmach.
Łemkowie żyli skromnie więc nie mogli liczyć na wykwintne jedzenie – potrawy były proste, z małą ilością składników a mięso jadano przy okazji największych świąt.

Składniki

  • 20 dkg grzybów suszonych
  • 20 dkg śliwek suszonych
  • 3 cebule, średnie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150g masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz i odrobina cukru

Przygotowanie

Krok 1

W dwóch garnkach osobno gotujemy grzyby i śliwki. Grzyby zalewamy ok. 1,5 l wody a śliwki ok. 1 l wody. Do gotujących się grzybów zalanych dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprawiamy solą. Grzyby i śliwki gotować aż zmiękną. Odcedzamy, zachowując wywary. Przecedzone wywary łączymy ze sobą.

Krok 2

Grzyby kroimy dość drobno, śliwki pestkujemy i również kroimy. Pokrojone grzyby i śliwki wrzucamy do połączonego wywaru. Trochę dosładzamy do smaku. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do rondla z masłem i smażymy powoli. Cebula powinna się zeszklić , nie usmażyć.

Krok 3

Kiedy cebula się dobrze zeszkli dodajemy mąkę, ciągle mieszając żeby nie było grudek. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z zupy i przelewamy do zupy. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 minut aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem. Całość powinna być gęsta.

Krok 4

Wspaniała zupa którą polecam na świąteczny stół lub do spróbowania w okresie zimowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *