Łemkowska zupa z grzybów i śliwek
2022-12-12- Kuchnia: Kuchnia Bieszczadów - kuchnia Łemków i Bojków
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Pożywna i rozgrzewająca zupa kuchni Łemkowskiej podawana późną jesienią i zimą . Oprócz barszczu pojawiła się na naszym stole wigilijnym. Przepisy dawnej kuchni łemkowskiej, czyli czysto Bieszczadzkiej w większości znacznie różnią się od licznych specjałów serwowanych w łemkowskich czy też polskich regionalnych karczmach.
Łemkowie żyli skromnie więc nie mogli liczyć na wykwintne jedzenie – potrawy były proste, z małą ilością składników a mięso jadano przy okazji największych świąt.
Składniki
- 20 dkg grzybów suszonych
- 20 dkg śliwek suszonych
- 3 cebule, średnie
- 3-4 ząbki czosnku
- 150g masła
- 2-3 łyżki mąki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól, pieprz i odrobina cukru
Przygotowanie
Krok 1
W dwóch garnkach osobno gotujemy grzyby i śliwki. Grzyby zalewamy ok. 1,5 l wody a śliwki ok. 1 l wody. Do gotujących się grzybów zalanych dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprawiamy solą. Grzyby i śliwki gotować aż zmiękną. Odcedzamy, zachowując wywary. Przecedzone wywary łączymy ze sobą.
Krok 2
Grzyby kroimy dość drobno, śliwki pestkujemy i również kroimy. Pokrojone grzyby i śliwki wrzucamy do połączonego wywaru. Trochę dosładzamy do smaku. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do rondla z masłem i smażymy powoli. Cebula powinna się zeszklić , nie usmażyć.
Krok 3
Kiedy cebula się dobrze zeszkli dodajemy mąkę, ciągle mieszając żeby nie było grudek. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z zupy i przelewamy do zupy. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 minut aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem. Całość powinna być gęsta.
Krok 4
Wspaniała zupa którą polecam na świąteczny stół lub do spróbowania w okresie zimowym.