Opieńki smażone na maśle
2024-10-16- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Właśnie zaczął się u nas sezon na opieńki. Opieńki w kraju doceniane są raczej jako grzyby do marynowania. Tutaj na Podkarpaciu opieńki są bardzo wysoko cenione, nie tylko jako grzyb do marynowania ale i do przyrządzania pod różną postacią. Jeżeli chodzi o grzyby to opieńki są podstawą. A opieńki smażone na maśle, jak rydze smakują po prostu niebiańsko. Trwa to niewiele czasu a smak zostaje na długo.
TO JEST PRZEPIS DLA SMAKOSZY GRZYBÓW
Składniki
- świeżo zebrane opieńki
- cebula, kilka ząbków czosnku
- majeranek
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie
Krok 1
Opieńki świeżo zebrane , przebieramy i oczyszczamy, przycinamy korzonki i zostawiamy kapelusze z małym korzonkiem.
Krok 2
Płuczemy i gotujemy w wodzie z solą, około 3 minut od zagotowania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do odparowania i przestygnięcia.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię dajemy niewielką ilość masła. Chodzi o to aby grzyby się nie kąpały w maśle tylko ładnie obtoczyły. Do masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek.
Krok 4
Smażymy krótką chwilę żeby cebula była półtwarda i dodajemy opieńki. Smażymy na średnim ogniu, mieszając nie dłużej jak 2 minuty. ( zaczną strzelać ) i dodajemy majeranku. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzanką.
Krok 5
Smakują odlotowo. Smacznego.






