Opieńki smażone na maśle

2024-10-16
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Rydze po włosku

Właśnie zaczął się u nas sezon na opieńki. Opieńki w kraju doceniane są raczej jako grzyby do marynowania. Tutaj na Podkarpaciu opieńki są bardzo wysoko cenione, nie tylko jako grzyb do marynowania ale i do przyrządzania pod różną postacią. Jeżeli chodzi o grzyby to opieńki są podstawą. A opieńki smażone na maśle, jak rydze smakują po prostu niebiańsko. Trwa to niewiele czasu a smak zostaje na długo.

TO JEST PRZEPIS DLA SMAKOSZY GRZYBÓW

Składniki

  • świeżo zebrane opieńki
  • cebula, kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Opieńki świeżo zebrane , przebieramy i oczyszczamy, przycinamy korzonki i zostawiamy kapelusze z małym korzonkiem.

Krok 2

Płuczemy i gotujemy w wodzie z solą, około 3 minut od zagotowania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do odparowania i przestygnięcia.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię dajemy niewielką ilość masła. Chodzi o to aby grzyby się nie kąpały w maśle tylko ładnie obtoczyły. Do masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek.

Krok 4

Smażymy krótką chwilę żeby cebula była półtwarda i dodajemy opieńki. Smażymy na średnim ogniu, mieszając nie dłużej jak 2 minuty. ( zaczną strzelać ) i dodajemy majeranku. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzanką.

Krok 5

Smakują odlotowo. Smacznego.

świeżo zebrane i oczyszczone opieńki
gotowane krótko ok. 3 min
opieńki po krótkim gotowaniu
rozpuszczamy masło na patelni
dodajemy cebulę i czosnek
smażymy krótko opieńki, dodajemy majeranek
podajemy posypane natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *