Gołąbki z ziemniakami
2022-12-10- Kuchnia: Kuchnia Lwowska i Kresów wschodnich
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Kresowe gołąbki z ziemniakami – pachnące, sycące, idealne na śnieżną pogodę. Przed laty nie rozpieszczała ziemia swoich mieszkańców. Ale z tej biedy i niedostatku, może nawet nieświadomie, ludzie tworzyli smakowite choć proste potrawy. Zapraszamy.
Składniki
- 1 główka kapusty
- FARSZ: 2-3 kg ziemniaków
- 2 - 3 cebule średnie
- olej rzepakowy
- masło
- sól i pieprz
- kawałek słoniny, pokrojonej w cienkie plastry
- kawałek boczku do okraszenia gołąbków
Przygotowanie
Krok 1
Główka kapusty, usuwamy głąb, zalewamy w garnku wodą z dodatkiem 1-2 łyżek oleju, zaparzamy. Wyjmujemy pojedyncze liście i odkładamy na serwetkę. Po ostudzeniu usuwamy nerw.
Krok 2
FARSZ: ziemniaki drobno ścieramy na tarce, najlepiej na sito, aby obciekły. Sok wylewamy a pozostałą skrobię dodajemy do ziemniaków, ( ziemniaki nie powinny być suche ). Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbek. Formę wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki, układamy kawałki słoniny ( cienkie plastry ), przykrywamy liśćmi, pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 - 200 stopni, podajemy z podsmażonym boczkiem.
Krok 4
II SPOSÓB : gołąbki układamy w naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, przykrywamy i dusimy ok. 1 godziny.

