Gołąbki z ziemniakami

2022-12-10
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Kremówka orzechowa

  • PIEROGI KUSTOSZA

  • Nasza letnia crostata

  • Masło śledziowe

  • Kompot wigilijny

Kresowe gołąbki z ziemniakami – pachnące, sycące, idealne na śnieżną pogodę. Przed laty nie rozpieszczała ziemia swoich mieszkańców. Ale z tej biedy i niedostatku, może nawet nieświadomie, ludzie tworzyli smakowite choć proste potrawy. Zapraszamy.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • FARSZ: 2-3 kg ziemniaków
  • 2 - 3 cebule średnie
  • olej rzepakowy
  • masło
  • sól i pieprz
  • kawałek słoniny, pokrojonej w cienkie plastry
  • kawałek boczku do okraszenia gołąbków

Przygotowanie

Krok 1

Główka kapusty, usuwamy głąb, zalewamy w garnku wodą z dodatkiem 1-2 łyżek oleju, zaparzamy. Wyjmujemy pojedyncze liście i odkładamy na serwetkę. Po ostudzeniu usuwamy nerw.

Krok 2

FARSZ: ziemniaki drobno ścieramy na tarce, najlepiej na sito, aby obciekły. Sok wylewamy a pozostałą skrobię dodajemy do ziemniaków, ( ziemniaki nie powinny być suche ). Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbek. Formę wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki, układamy kawałki słoniny ( cienkie plastry ), przykrywamy liśćmi, pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 - 200 stopni, podajemy z podsmażonym boczkiem.

Krok 4

II SPOSÓB : gołąbki układamy w naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, przykrywamy i dusimy ok. 1 godziny.

Gołąbki po upieczeniu
Gołąbki dodatkowo podsmażone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *