Gulasz z dorsza
2023-03-26- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Ten gulasz powinien być wykonany tylko z dorsza. Tylko że ja jestem wielkim miłośnikiem owoców morza, więc robię ten smakowity dodatek, a te pasują idealnie do tego gulaszu. Poza tym niesamowicie podkręcają smak potrawy.

Składniki
- 0,5 kg fileta z dorsza, świeżego i jędrnego
- 250 g krewetek tygrysich
- 200 g mieszanki owoców morza
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 duże marchewki
- 2 sztangi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego / kuminu /
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka brązowego lub białego cukru
- sok z limonki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Umyte i oczyszczone papryki kroimy na duże kawałki, żeby później na talerzu były wyczuwalne. Marchew i seler również kroimy w grubsze kawałki. Owoce morza płuczemy i odcedzamy. Fileta z dorsza płuczemy i osuszamy dokładnie w ręczniku papierowym i też kroimy na grube kawałki.
Krok 2
Do rondla lub garnka wlewamy sporą ilość oliwy z pierwszego tłoczenia i dosypujemy kmin rzymski i paprykę. Mieszamy i podsmażamy krótko aby uwolnić aromat przypraw. Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy aż cebula zmięknie i dodajemy marchew i seler oraz dolewamy około 150 ml - 200 ml wody.
Krok 3
Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut aż marchew będzie pół miękka. Następnie dodajemy paprykę. Gotujemy paprykę około 5 minut i dodajemy pomidory. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Soli dodajemy troszeczkę więcej jak zwykle, ponieważ ryba i owoce morza są niesolone.
Krok 4
Dodajemy mieszankę owoców morza i mieszamy. Dokładamy ostrożnie kawałki ryby i krewetki. Od tej chwili nie mieszamy już. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 7-10 minut. Ostrożnie wykładamy gorące na talerze uważając aby ryba się nie rozpadła. Podajemy ze świeżą bagietką. Fantastyczne danie dla smakoszy i dla tych którzy próbują pierwszy raz. Smacznego





