Gulasz z dorsza

2023-03-26
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Potrawka z kurczaka Beatki

Ten gulasz powinien być wykonany tylko z dorsza. Tylko że ja jestem wielkim miłośnikiem owoców morza, więc robię ten smakowity dodatek, a te pasują idealnie do tego gulaszu. Poza tym niesamowicie podkręcają smak potrawy.

Składniki

  • 0,5 kg fileta z dorsza, świeżego i jędrnego
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 200 g mieszanki owoców morza
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 duże marchewki
  • 2 sztangi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego / kuminu /
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka brązowego lub białego cukru
  • sok z limonki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i oczyszczone papryki kroimy na duże kawałki, żeby później na talerzu były wyczuwalne. Marchew i seler również kroimy w grubsze kawałki. Owoce morza płuczemy i odcedzamy. Fileta z dorsza płuczemy i osuszamy dokładnie w ręczniku papierowym i też kroimy na grube kawałki.

Krok 2

Do rondla lub garnka wlewamy sporą ilość oliwy z pierwszego tłoczenia i dosypujemy kmin rzymski i paprykę. Mieszamy i podsmażamy krótko aby uwolnić aromat przypraw. Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy aż cebula zmięknie i dodajemy marchew i seler oraz dolewamy około 150 ml - 200 ml wody.

Krok 3

Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut aż marchew będzie pół miękka. Następnie dodajemy paprykę. Gotujemy paprykę około 5 minut i dodajemy pomidory. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Soli dodajemy troszeczkę więcej jak zwykle, ponieważ ryba i owoce morza są niesolone.

Krok 4

Dodajemy mieszankę owoców morza i mieszamy. Dokładamy ostrożnie kawałki ryby i krewetki. Od tej chwili nie mieszamy już. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 7-10 minut. Ostrożnie wykładamy gorące na talerze uważając aby ryba się nie rozpadła. Podajemy ze świeżą bagietką. Fantastyczne danie dla smakoszy i dla tych którzy próbują pierwszy raz. Smacznego

grubo pokrojona papryka
Grubo pokrojona marchew i seler

mieszanka owoców morza
Osuszony i pokrojony filet z dorsza
Krewetki

Przyprawy na oliwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *