Perliczka w warzywach
2022-12-09- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Perliczka – wspaniały w smaku ptak, coraz bardziej zdobywa popularność u nas i to jest dobry początek.. Mięsko o delikatnym smaku dzikiego ptactwa, cudownym aromacie, a duszona z warzywami w garnku rzymskim niezwykle soczysta i rozpływająca się w ustach. Taką perliczkę polecamy.
Składniki
- Perliczka cała
- Boczek wędzony, tłusty
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- kilka szalotek
- 1 duży ziemniak
- kilka szalotek
- seler naciowy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- włoska kapusta
- pół cytryny
- tymianek suszony
- rozmaryn świeży, gałązki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Perliczkę, myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa myjemy i przygotowujemy do krojenia. Perliczkę nacieramy solą i pieprzem i oprószamy mąką.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy perliczkę. Obsmażamy dokładnie z dwóch stron aż się zarumieni. Po przewróceniu na drugą stronę, dokładamy na patelnię szalotki.
Krok 3
Na dno namoczonego wcześniej garnka rzymskiego układamy boczek albo plastry słoniny. Na plastry kładziemy podsmażoną perliczkę, do środka wpychamy połówkę cytryny, pokrojone warzywa i kilka gałązek rozmarynu. Obkładamy warzywami. Całość posypujemy tymiankiem, lekko solą i pieprzem a wierzch perliczki obkładamy boczkiem albo słoniną
Krok 4
Wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy 170-180 stopni i zostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie mamy obiad gotowy. Tak samo w garnku rzymskim można zrobić z kurczakiem lub innym ptactwem. Wykładamy na talerze i smacznego