Perliczka w warzywach

2022-12-09
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Potrawka z kurczaka Beatki

  • Kaczka z jabłkami i warzywami

  • Przekąska ze śledziem

Perliczka – wspaniały w smaku ptak, coraz bardziej zdobywa popularność u nas i to jest dobry początek.. Mięsko o delikatnym smaku dzikiego ptactwa, cudownym aromacie, a duszona z warzywami w garnku rzymskim niezwykle soczysta i rozpływająca się w ustach. Taką perliczkę polecamy.

Składniki

  • Perliczka cała
  • Boczek wędzony, tłusty
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • kilka szalotek
  • 1 duży ziemniak
  • kilka szalotek
  • seler naciowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • włoska kapusta
  • pół cytryny
  • tymianek suszony
  • rozmaryn świeży, gałązki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Perliczkę, myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa myjemy i przygotowujemy do krojenia. Perliczkę nacieramy solą i pieprzem i oprószamy mąką.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy perliczkę. Obsmażamy dokładnie z dwóch stron aż się zarumieni. Po przewróceniu na drugą stronę, dokładamy na patelnię szalotki.

Krok 3

Na dno namoczonego wcześniej garnka rzymskiego układamy boczek albo plastry słoniny. Na plastry kładziemy podsmażoną perliczkę, do środka wpychamy połówkę cytryny, pokrojone warzywa i kilka gałązek rozmarynu. Obkładamy warzywami. Całość posypujemy tymiankiem, lekko solą i pieprzem a wierzch perliczki obkładamy boczkiem albo słoniną

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy 170-180 stopni i zostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie mamy obiad gotowy. Tak samo w garnku rzymskim można zrobić z kurczakiem lub innym ptactwem. Wykładamy na talerze i smacznego

świeża perliczka
Warzywa do przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *