Pieczeń z koźlęciny
2022-08-12- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Składniki
- Mięso z koźlęcia ok. 2 kg
- 6-8 ząbków czosnku
- 3 cebule pokrojone w talarki
- musztarda, używam sarepskiej
- sól i pieprz
- papryka słodka 1 łyżka
- ziele angielskie 7 ziaren
- 2 liście laurowe
- Pul Biber lub ostra papryka 1 łyżeczka
- kilka gałązek tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- oliwa extra virgine 1 mała filiżanka
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie
Krok 1
Mięso dzielimy na części i przyprawiamy solą pieprzem i papryką. Gicze nacieramy bardziej, ponieważ są grubsze. Zasadą jest aby nie przedobrzyć z przyprawami. Mięso powinno oddać prawdziwy swój smak delikatnie podkręcony przyprawami. Wlewamy oliwę i wszystko razem obtaczamy w oliwie. Przygotowujemy zioła. Kilka gałązek świeżego tymianku, jedna gałązka rozmarynu, cebula pokrojona w talarki i kilka ząbków czosnku
Krok 2
Do garnka, rondla, brytfanny wkładamy najpierw kilka krążków cebuli, ziele angielskie i liść laurowy. Najlepszy do tego byłby tak zwany rzymski garnek, gliniany z pokrywką. Ale w naszym kraju niestety nie jest popularny. Układamy na cebuli gicze, które mają grubsze mięso, łopatki, przekładamy plastrami cebuli i ząbkami czosnku. Na koniec dodajemy żeberka. Ż
Krok 3
eberka prawidłowo powinny się marynować około 2 godzin. Ale układając mięso w miarę ciasno mogą się marynować razem z pozostałym mięsem. Dodajemy resztę cebuli, czosnku i ziół. Wlewamy resztę oliwy z obtaczania. Dolewamy wino. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Krok 4
Mięso kozie jest chude i nie ma tłuszczu. Pieczemy koniecznie pod przykryciem ponieważ może wyschnąć. Wkładamy nasze naczynie z zamarynowanym mięsem do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę i 30 minut. Tego czasu nie możemy przekroczyć. Wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i zapach odbiera nam zmysły.
Krok 5
Podajemy z młodymi ziemniakami, zieloną fasolką, lub sałatką. Koniecznie lampką czerwonego wina wytrawnego. Mięso jest delikatniejsze od najbardziej delikatnej cielęciny.