Pieczeń z koźlęciny

2022-08-12
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

Składniki

  • Mięso z koźlęcia ok. 2 kg
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • musztarda, używam sarepskiej
  • sól i pieprz
  • papryka słodka 1 łyżka
  • ziele angielskie 7 ziaren
  • 2 liście laurowe
  • Pul Biber lub ostra papryka 1 łyżeczka
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa extra virgine 1 mała filiżanka
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dzielimy na części i przyprawiamy solą pieprzem i papryką. Gicze nacieramy bardziej, ponieważ są grubsze. Zasadą jest aby nie przedobrzyć z przyprawami. Mięso powinno oddać prawdziwy swój smak delikatnie podkręcony przyprawami. Wlewamy oliwę i wszystko razem obtaczamy w oliwie. Przygotowujemy zioła. Kilka gałązek świeżego tymianku, jedna gałązka rozmarynu, cebula pokrojona w talarki i kilka ząbków czosnku

Krok 2

Do garnka, rondla, brytfanny wkładamy najpierw kilka krążków cebuli, ziele angielskie i liść laurowy. Najlepszy do tego byłby tak zwany rzymski garnek, gliniany z pokrywką. Ale w naszym kraju niestety nie jest popularny. Układamy na cebuli gicze, które mają grubsze mięso, łopatki, przekładamy plastrami cebuli i ząbkami czosnku. Na koniec dodajemy żeberka. Ż

Krok 3

eberka prawidłowo powinny się marynować około 2 godzin. Ale układając mięso w miarę ciasno mogą się marynować razem z pozostałym mięsem. Dodajemy resztę cebuli, czosnku i ziół. Wlewamy resztę oliwy z obtaczania. Dolewamy wino. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.

Krok 4

Mięso kozie jest chude i nie ma tłuszczu. Pieczemy koniecznie pod przykryciem ponieważ może wyschnąć. Wkładamy nasze naczynie z zamarynowanym mięsem do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę i 30 minut. Tego czasu nie możemy przekroczyć. Wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i zapach odbiera nam zmysły.

Krok 5

Podajemy z młodymi ziemniakami, zieloną fasolką, lub sałatką. Koniecznie lampką czerwonego wina wytrawnego. Mięso jest delikatniejsze od najbardziej delikatnej cielęciny.

Kategoria:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *