Roladki kresowe ze słoniny
2022-12-07- Kuchnia: Kuchnia Lwowska i Kresów wschodnich
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
2 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Kuchnia Kresów wschodnich to kuchnia na której się wychowaliśmy. Dlatego też coraz bardziej i z większą nostalgią staramy się odtwarzać i przypominać przepisy zapomnianej w dobie kebabów kuchni. Kuchnia Lwowska i kuchnia kresowa śmiem powiedzieć że to podstawa kuchni Polskiej. I chociaż są w naszym kraju kuchnie regionalne to jednak większość pochodzi z kuchni kresowej, poniekąd przez wielką migrację jaka się odbywała w naszym kraju.
KRESOWE ROLADKI ZE SŁONINY przygotowujemy co najmniej 8 dni przed podaniem. Co prawda dzisiejsza mikrogruba słonina niewiele ma wspólnego z dawniejszą to jednak posługując się zakupami w każdym stoisku mięsnym, możemy stworzyć namiastkę tego co było dawniej.
Składniki
- ok. 05-1 kg słoniny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki majeranku suszonego
- Sól kłodawska, drobna
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowujemy mieszankę ziołową: mieszamy wszystkie zioła. Słoninę kroimy na płaty ok. 0,5 cm. Każdy płat nacieramy z obu stron przyprawami.
Krok 2
Zwijamy ściśle w rulon i zawiązujemy sznurkiem bawełnianym. Zawijamy każdą roladkę mocno w folię spożywczą. Dzięki temu nie wyschnie i aromaty zostaną w środku. Wstawiamy na tydzień do lodówki.
Krok 3
Chłodną z lodówki, kroimy na plastry i podajemy z pieczywem twardym ogórkiem kiszonym lub grzybkiem marynowanym. Dobry kieliszek schłodzonej wódki, byłby akuratnym dodatkiem. Smacznego