Roladki kresowe ze słoniny

2022-12-07
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

2 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Rydze na maśle z patelni

 Kuchnia Kresów wschodnich to kuchnia na której się wychowaliśmy. Dlatego też coraz bardziej i z większą nostalgią staramy się odtwarzać i przypominać przepisy zapomnianej w dobie kebabów kuchni. Kuchnia Lwowska i kuchnia kresowa śmiem powiedzieć że to podstawa kuchni Polskiej. I chociaż są w naszym kraju kuchnie regionalne to jednak większość pochodzi z kuchni kresowej, poniekąd przez wielką migrację jaka się odbywała w naszym kraju.

KRESOWE ROLADKI ZE SŁONINY przygotowujemy co najmniej 8 dni przed podaniem. Co prawda dzisiejsza mikrogruba słonina niewiele ma wspólnego z dawniejszą to jednak posługując się zakupami w każdym stoisku mięsnym, możemy stworzyć namiastkę tego co było dawniej.

Składniki

  • ok. 05-1 kg słoniny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku suszonego
  • Sól kłodawska, drobna

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy mieszankę ziołową: mieszamy wszystkie zioła. Słoninę kroimy na płaty ok. 0,5 cm. Każdy płat nacieramy z obu stron przyprawami.

Krok 2

Zwijamy ściśle w rulon i zawiązujemy sznurkiem bawełnianym. Zawijamy każdą roladkę mocno w folię spożywczą. Dzięki temu nie wyschnie i aromaty zostaną w środku. Wstawiamy na tydzień do lodówki.

Krok 3

Chłodną z lodówki, kroimy na plastry i podajemy z pieczywem twardym ogórkiem kiszonym lub grzybkiem marynowanym. Dobry kieliszek schłodzonej wódki, byłby akuratnym dodatkiem. Smacznego

Gotowa rolada lwowska
Zwinięta i zasznurowana rolada
Przyprawy użyte do przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *