Rostbef

2023-12-21
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Potrawka z kurczaka Beatki

  • Kaczka z jabłkami i warzywami

  • Przekąska ze śledziem

Kiedy zobaczyłem taki piękny kawał rostbefu, nie mogłem się oprzeć. Pomysły przeleciały mi w głowie i zanim pomyślałem był już mój. Tak wspaniałe mięso musi być też pięknie potraktowane. Więc od pomysłu do realizacji jeden krok.

Składniki

  • 1 kg Rostbef wołowy
  • Mieszanka przypraw : gorczyca, kolendra, pieprz czarny, papryka w płatkach, gałka muszkatołowa.
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

Krok 1

Dobrze żeby mięso miało temperaturę pokojową. Mięso smarujemy delikatnie oliwą. Na blaszkę wysypujemy mieszankę ziół. Oczywiście mieszanka ziołowa może być dowolna, taka którą lubicie.

Krok 2

Soli do wołowiny nie używam. To jest tak delikatne mięsko, więc musi pachnieć i smakować mięsem. Mięso obtaczamy w ziołach z każdej strony.

Krok 3

Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Obsmażamy mięso z każdej strony.

Krok 4

Piekarnik, bez termoobiegu rozgrzewamy do 80 stopni. Obsmażone mięso wstawiamy do piekarnika. Dobrze jest wsunąć termometr do mięsa. Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 58 stopni wyciągamy z piekarnika. To powolne pieczenie może trwać ponad 2 godziny.

Krok 5

Upieczone mięso odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu najlepiej jeszcze do lodówki żeby się schłodziło i stężało. Ale rzadko można się powstrzymać od pokrojenia jeszcze ciepłego. Smacznego

Tak wyglądał mój kawałek

Mięso smarujemy delikatnie oliwą.

Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Obsmażamy mięso z każdej strony

Odkroiłem porcję ok 1 kg a reszta została podzielona do zamrażarki na później.

Mięso obtaczamy w ziołach.

Upieczone mięso odstawiamy do wystygnięcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *