Rostbef
2023-12-21- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Kiedy zobaczyłem taki piękny kawał rostbefu, nie mogłem się oprzeć. Pomysły przeleciały mi w głowie i zanim pomyślałem był już mój. Tak wspaniałe mięso musi być też pięknie potraktowane. Więc od pomysłu do realizacji jeden krok.
Składniki
- 1 kg Rostbef wołowy
- Mieszanka przypraw : gorczyca, kolendra, pieprz czarny, papryka w płatkach, gałka muszkatołowa.
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
Krok 1
Dobrze żeby mięso miało temperaturę pokojową. Mięso smarujemy delikatnie oliwą. Na blaszkę wysypujemy mieszankę ziół. Oczywiście mieszanka ziołowa może być dowolna, taka którą lubicie.
Krok 2
Soli do wołowiny nie używam. To jest tak delikatne mięsko, więc musi pachnieć i smakować mięsem. Mięso obtaczamy w ziołach z każdej strony.
Krok 3
Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Obsmażamy mięso z każdej strony.
Krok 4
Piekarnik, bez termoobiegu rozgrzewamy do 80 stopni. Obsmażone mięso wstawiamy do piekarnika. Dobrze jest wsunąć termometr do mięsa. Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 58 stopni wyciągamy z piekarnika. To powolne pieczenie może trwać ponad 2 godziny.
Krok 5
Upieczone mięso odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu najlepiej jeszcze do lodówki żeby się schłodziło i stężało. Ale rzadko można się powstrzymać od pokrojenia jeszcze ciepłego. Smacznego
Tak wyglądał mój kawałek
Mięso smarujemy delikatnie oliwą.
Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Obsmażamy mięso z każdej strony
Odkroiłem porcję ok 1 kg a reszta została podzielona do zamrażarki na później.
Mięso obtaczamy w ziołach.
Upieczone mięso odstawiamy do wystygnięcia