Soczysty boczek kanapkowy

2023-11-26
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Chlebek perski Barbari

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Potrawka z kurczaka Beatki

  • Kaczka z jabłkami i warzywami

  • Przekąska ze śledziem

 Okres zimowy sprzyja konkretniejszym potrawom. Na śnieg i mróz soczysty boczek jest zawsze na miejscu. A że staramy się unikać nadmiaru chemicznych dodatków do żywności staramy się w możliwie jak największej mierze sami produkować nasze jedzenie. Bieszczady sprzyjają temu chyba najbardziej. Nie mam wpływu na jakość mięsa ale staram się żeby było z moich sprawdzonych hodowli.

Tak też jest z jedzeniem, samemu wykonane smakuje absolutnie najlepiej. Dzisiaj boczek kanapkowy.

Składniki

  • ok 1,5 kg ładnego boczku
  • sól ziołowa
  • czosnek suszony lub świeży
  • masło ( zimne )
  • przyprawa huzarska ( lub kompozycja w/g własnego pomysłu

Przygotowanie

Krok 1

Piękny, kawałek boczku, bardziej chudego nacinamy ostrym nożem lub nacinamy siekaczem do mięsa i nacieramy z obu stron solą ziołową i odkładamy przynajmniej na 2 godziny do lodówki.

Krok 2

Płat boczku posypujemy niewielką ilością wiórek schłodzonego wiejskiego masła, przyprawą huzarską i pokruszonym suszonym czosnkiem. Ciasno zwijamy i sznurujemy.

Krok 3

Pieczemy w 180 stopniach ok. 1,5 - 2 godz.

Krok 4

Do kanapek dobrze jest po wystygnięciu wstawić do lodówki żeby stężało. My jak zwykle nie mogliśmy się doczekać i pierwsze plasterki pochłonęliśmy jeszcze gorące. I tym sposobem wiemy co jemy. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *