Soczysty boczek kanapkowy
2023-11-26- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Okres zimowy sprzyja konkretniejszym potrawom. Na śnieg i mróz soczysty boczek jest zawsze na miejscu. A że staramy się unikać nadmiaru chemicznych dodatków do żywności staramy się w możliwie jak największej mierze sami produkować nasze jedzenie. Bieszczady sprzyjają temu chyba najbardziej. Nie mam wpływu na jakość mięsa ale staram się żeby było z moich sprawdzonych hodowli.
Tak też jest z jedzeniem, samemu wykonane smakuje absolutnie najlepiej. Dzisiaj boczek kanapkowy.
Składniki
- ok 1,5 kg ładnego boczku
- sól ziołowa
- czosnek suszony lub świeży
- masło ( zimne )
- przyprawa huzarska ( lub kompozycja w/g własnego pomysłu
Przygotowanie
Krok 1
Piękny, kawałek boczku, bardziej chudego nacinamy ostrym nożem lub nacinamy siekaczem do mięsa i nacieramy z obu stron solą ziołową i odkładamy przynajmniej na 2 godziny do lodówki.
Krok 2
Płat boczku posypujemy niewielką ilością wiórek schłodzonego wiejskiego masła, przyprawą huzarską i pokruszonym suszonym czosnkiem. Ciasno zwijamy i sznurujemy.
Krok 3
Pieczemy w 180 stopniach ok. 1,5 - 2 godz.
Krok 4
Do kanapek dobrze jest po wystygnięciu wstawić do lodówki żeby stężało. My jak zwykle nie mogliśmy się doczekać i pierwsze plasterki pochłonęliśmy jeszcze gorące. I tym sposobem wiemy co jemy. Smacznego