Szynka z porą i bobem

2022-11-26
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Krewetki Curry

  • Żeberka duszone

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

Smaczne i eleganckie danie do przygotowania w domu lub ogrodzie. Podstawą tego dania jest szynka z kością pocięta na plastry. Udało mi się taką zamówić i możemy brać się do dzieła. Kość dodaje mięsu niepowtarzalny, dodatkowy smak.   

 Zapraszam do gotowania:

Składniki

  • 2 plastry szynki z kością ok. 700 g
  • 100-120 g dobrego boczku wędzonego surowego / najlepszy swojego wyrobu /
  • 1/2 kg bobu świeży lub mrożony
  • 2 średnie pory
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ok. 3/4 l wody
  • smalec najlepiej domowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelnię dajemy porcję smalcu. Umyte i osuszone ręcznikiem plastry szynki kładziemy na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Smażymy po ok. 10 min z każdej strony na średnim ogniu. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Krok 2

Na patelnię do podsmażonych szynek wlewamy pół litra wody, przykrywamy i dusimy powoli ok. 1 -1,5 godz. pod przykryciem od czasu do czasu przewracając mięso i ewentualnie dolewamy wody. Nie może się przypalić. Kiedy szynka jest miękka zlewamy płyn do naczynia a plastry odkładamy.

Krok 3

Bób gotujemy w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i po przestygnięciu obieramy z łupinek. Porę kroimy na półplasterki ok. 1 cm. Boczek kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili kroimy drobno.

Krok 4

Na patelnię po pieczeniu szynki dodajemy odrobinę smalcu i wrzucamy boczek żeby się lekko przyrumienił. Następnie dorzucamy porę z papryką i smażymy aż pora się zeszkli. Kiedy pora się zeszkli posypujemy całość mąką i mieszamy dokładnie. Smażymy ok minutki i dolewamy ok. pół szklanki wody oraz płyn po pieczeniu szynki. Mieszamy wszystko razem i smażymy ok. 4-5 minut. Do tak powstałego sosu wkładamy nasze plastry szynki oraz ugotowany i obrany bób.

Krok 5

Smażymy jeszcze przez chwilę aby wszystkie składniki były gorące. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Natkę pietruszki siekamy drobno i posypujemy całość na talerzu. Smak powalający. Bób eksploduje w ustach. Mięso i boczek dodają całej specyfiki. Szklaneczka czerwonego wina dopełnia całość rozkosznego jedzenia. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *