Szynka z porą i bobem
2022-11-26- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Smaczne i eleganckie danie do przygotowania w domu lub ogrodzie. Podstawą tego dania jest szynka z kością pocięta na plastry. Udało mi się taką zamówić i możemy brać się do dzieła. Kość dodaje mięsu niepowtarzalny, dodatkowy smak.
Zapraszam do gotowania:
Składniki
- 2 plastry szynki z kością ok. 700 g
- 100-120 g dobrego boczku wędzonego surowego / najlepszy swojego wyrobu /
- 1/2 kg bobu świeży lub mrożony
- 2 średnie pory
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki
- 1 czubata łyżka mąki
- ok. 3/4 l wody
- smalec najlepiej domowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Na patelnię dajemy porcję smalcu. Umyte i osuszone ręcznikiem plastry szynki kładziemy na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Smażymy po ok. 10 min z każdej strony na średnim ogniu. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Krok 2
Na patelnię do podsmażonych szynek wlewamy pół litra wody, przykrywamy i dusimy powoli ok. 1 -1,5 godz. pod przykryciem od czasu do czasu przewracając mięso i ewentualnie dolewamy wody. Nie może się przypalić. Kiedy szynka jest miękka zlewamy płyn do naczynia a plastry odkładamy.
Krok 3
Bób gotujemy w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i po przestygnięciu obieramy z łupinek. Porę kroimy na półplasterki ok. 1 cm. Boczek kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili kroimy drobno.
Krok 4
Na patelnię po pieczeniu szynki dodajemy odrobinę smalcu i wrzucamy boczek żeby się lekko przyrumienił. Następnie dorzucamy porę z papryką i smażymy aż pora się zeszkli. Kiedy pora się zeszkli posypujemy całość mąką i mieszamy dokładnie. Smażymy ok minutki i dolewamy ok. pół szklanki wody oraz płyn po pieczeniu szynki. Mieszamy wszystko razem i smażymy ok. 4-5 minut. Do tak powstałego sosu wkładamy nasze plastry szynki oraz ugotowany i obrany bób.
Krok 5
Smażymy jeszcze przez chwilę aby wszystkie składniki były gorące. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Natkę pietruszki siekamy drobno i posypujemy całość na talerzu. Smak powalający. Bób eksploduje w ustach. Mięso i boczek dodają całej specyfiki. Szklaneczka czerwonego wina dopełnia całość rozkosznego jedzenia. Smacznego