Żeberka z leśną nutą

2022-11-26
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (4 / 5)

4 5 2
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

2 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gulasz z cielęciny

  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

 W naszej Zmarzłowej Dolinie nad szumiącym Kisielnym u podnóża Czulni jesteśmy otoczeni pięknymi lasami i łąkami obfitymi w dziko rosnące zioła i przyprawy które stosujemy na co dzień w naszej kuchni, czy to świeżo zerwane czy suszone czy też w formie przetworów ale zawsze z cudownym smakiem i zapachem nieskażonej jeszcze przyrody.

Dzisiaj polecamy żeberka wieprzowe z leśną nutą smaku i zapachu naszej doliny.

Składniki

  • Żeberka 1 1/2 kg
  • 1 Łyżka suszonych pędów sosny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • po pół łyżeczki ziaren jałowca i ziela angielskiego utłuczonych w moździerzu
  • 3-4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub kłodawskiej
  • 2 kieliszki nalewki z pędów sosny
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • smalec domowy
  • wywar wołowy

Przygotowanie

Krok 1

Robimy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smarujemy mięso. zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce.

Krok 2

W rondlu rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka, następnie dusimy podlewając w razie potrzeby wywarem wołowym aż mięso będzie odchodziło od kości.

Krok 3

Gorące i parujące, mięciutkie i urzekająco pachnące, serwujemy na świeżych gałązkach sosnowych z dodatkiem rydzów lub prawdziwków marynowanych i smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *