Żeberka z leśną nutą
2022-11-26- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(4 / 5)
2 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
W naszej Zmarzłowej Dolinie nad szumiącym Kisielnym u podnóża Czulni jesteśmy otoczeni pięknymi lasami i łąkami obfitymi w dziko rosnące zioła i przyprawy które stosujemy na co dzień w naszej kuchni, czy to świeżo zerwane czy suszone czy też w formie przetworów ale zawsze z cudownym smakiem i zapachem nieskażonej jeszcze przyrody.
Dzisiaj polecamy żeberka wieprzowe z leśną nutą smaku i zapachu naszej doliny.
Składniki
- Żeberka 1 1/2 kg
- 1 Łyżka suszonych pędów sosny
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- po pół łyżeczki ziaren jałowca i ziela angielskiego utłuczonych w moździerzu
- 3-4 listki laurowe
- 2 łyżeczki soli morskiej lub kłodawskiej
- 2 kieliszki nalewki z pędów sosny
- 1 łyżka miodu spadziowego
- smalec domowy
- wywar wołowy
Przygotowanie
Krok 1
Robimy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smarujemy mięso. zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce.
Krok 2
W rondlu rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka, następnie dusimy podlewając w razie potrzeby wywarem wołowym aż mięso będzie odchodziło od kości.
Krok 3
Gorące i parujące, mięciutkie i urzekająco pachnące, serwujemy na świeżych gałązkach sosnowych z dodatkiem rydzów lub prawdziwków marynowanych i smacznego.