Ziemniaki z brukselką

2022-11-22
  • Porcje: 4
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Sakiewki schabowe z prawdziwkami

Ziemniaki z boczkiem i brukselką mogą być dodatkiem do dań mięsnych ale także mogą być samodzielnym posiłkiem, sycącym i bardzo smacznym.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych / oczywiście ilość zależna jest od ilości osób /
  • 300-400 g brukselki
  • 200 g boczku wędzonego
  • Oliwa
  • masło
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki, myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Nie solimy. Kiedy się zagotują , gotujemy jeszcze 5-7 minut i odcedzamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Brukselkę, obcinamy o dołu głąb, zdejmujemy 2 wierzchnie liście. Płuczemy. Do drugiego garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania się. Do wrzątku wrzucamy brukselkę, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Nie solimy . Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Zachowa kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Boczek kroimy na plastry ok. 1 cm a następnie kroimy w słupki też ok. 1 cm. Ostygnięte ziemniaki kroimy w talarki, ok. 0,5 cm. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy ziemniaki. Podsmażamy na średnim ogniu i dokładamy boczek. Mieszamy i zostawiamy do podpieczenia na jasnobrązowy kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszamy aby jak najwięcej ziemniaków złapało kolor.

Krok 3

Na drugą patelnię dajemy masło. Kiedy masło się rozgrzeje dodajemy brukselkę przekrojoną na pół. Obracamy stroną pokrojoną do dołu. Najpierw odparuje się woda z brukselek a potem zaczną się delikatnie przypiekać. Będą wspaniale chrupkie a nie rozgotowane miałkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia z ziemniakami i smacznego .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *