Ziemniaki z brukselką
2022-11-22- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
- Porcje: 4
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Ziemniaki z boczkiem i brukselką mogą być dodatkiem do dań mięsnych ale także mogą być samodzielnym posiłkiem, sycącym i bardzo smacznym.
Składniki
- 1 kg ziemniaków sałatkowych / oczywiście ilość zależna jest od ilości osób /
- 300-400 g brukselki
- 200 g boczku wędzonego
- Oliwa
- masło
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki, myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Nie solimy. Kiedy się zagotują , gotujemy jeszcze 5-7 minut i odcedzamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Brukselkę, obcinamy o dołu głąb, zdejmujemy 2 wierzchnie liście. Płuczemy. Do drugiego garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania się. Do wrzątku wrzucamy brukselkę, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Nie solimy . Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Zachowa kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Boczek kroimy na plastry ok. 1 cm a następnie kroimy w słupki też ok. 1 cm. Ostygnięte ziemniaki kroimy w talarki, ok. 0,5 cm. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy ziemniaki. Podsmażamy na średnim ogniu i dokładamy boczek. Mieszamy i zostawiamy do podpieczenia na jasnobrązowy kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszamy aby jak najwięcej ziemniaków złapało kolor.
Krok 3
Na drugą patelnię dajemy masło. Kiedy masło się rozgrzeje dodajemy brukselkę przekrojoną na pół. Obracamy stroną pokrojoną do dołu. Najpierw odparuje się woda z brukselek a potem zaczną się delikatnie przypiekać. Będą wspaniale chrupkie a nie rozgotowane miałkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia z ziemniakami i smacznego .