Flaczki z opieńków

2022-11-22
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Żeberka duszone

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

  • Potrawka z kurczaka Beatki

Akurat zaczął się sezon na opieńki dlatego na te pochmurne, chłodne i deszczowe dni polecam rozgrzewające flaczki z opieńków.

Jak wcześniej pisałem, opieńka jest bardzo wszechstronnym, aromatycznym i smacznym grzybem, na Podkarpaciu był zawsze masowo zbierany i przetwarzany na różne sposoby.

Zwykle zbiera się małe opieńki do marynowania. Ja wybrałem duże których prawie nikt nie zbiera. Te mają niezwykły aromat i najlepiej się nadają do flaczków. Można je zrobić na wywarze mięsnym ale według mnie taki wywar zagłuszy aromat grzybów.

Składniki

  • świeże duże opieńki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka, korzeń
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz kajeński / opcjonalnie /
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Wybieramy większe opieńki i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie z solą, wtedy blaszki szerzej się otwierają i cały nagromadzony piasek wylatuje. Kroimy wzdłuż na wąski paski. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na niezbyt drobną kostkę.

Krok 2

Do garnka dajemy łyżkę masła i 2-3 łyżki oliwy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy wolno aż cebula zmięknie i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy jeszcze chwilę żeby liść puścił aromat i dokładamy pokrojone warzywa. Mieszamy warzywa i na silniejszym ogniu podsmażamy przez pięć minut mieszając. Dolewamy ok. litra lub 1 1/2 litra wody , przykrywamy i gotujemy około 15 minut.

Krok 3

Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski opieńki. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Właściwie zupa jest gotowa. Niektórzy taką lubią.

Krok 4

Żeby była bardziej treściwa robimy zasmażkę lekko złotą z jednej łyżki masła i jednej łyżki mąki. Do rondla dajemy masło, Kiedy masło się roztopi dosypujemy mąkę. mieszamy dokładnie i podsmażamy powoli na bladozłoty kolor. Rozprowadzamy wywarem energicznie mieszając i wlewamy całość do zupy mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zagotowujemy i przekładamy na talerze. Podajemy z pieczywem Dla lubiących ostro możemy doprawić pieprzem kajeńskim. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *