Flaczki z opieńków
2022-11-22- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Akurat zaczął się sezon na opieńki dlatego na te pochmurne, chłodne i deszczowe dni polecam rozgrzewające flaczki z opieńków.
Jak wcześniej pisałem, opieńka jest bardzo wszechstronnym, aromatycznym i smacznym grzybem, na Podkarpaciu był zawsze masowo zbierany i przetwarzany na różne sposoby.
Zwykle zbiera się małe opieńki do marynowania. Ja wybrałem duże których prawie nikt nie zbiera. Te mają niezwykły aromat i najlepiej się nadają do flaczków. Można je zrobić na wywarze mięsnym ale według mnie taki wywar zagłuszy aromat grzybów.
Składniki
- świeże duże opieńki
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka, korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- pieprz kajeński / opcjonalnie /
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Wybieramy większe opieńki i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie z solą, wtedy blaszki szerzej się otwierają i cały nagromadzony piasek wylatuje. Kroimy wzdłuż na wąski paski. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na niezbyt drobną kostkę.
Krok 2
Do garnka dajemy łyżkę masła i 2-3 łyżki oliwy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy wolno aż cebula zmięknie i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy jeszcze chwilę żeby liść puścił aromat i dokładamy pokrojone warzywa. Mieszamy warzywa i na silniejszym ogniu podsmażamy przez pięć minut mieszając. Dolewamy ok. litra lub 1 1/2 litra wody , przykrywamy i gotujemy około 15 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski opieńki. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Właściwie zupa jest gotowa. Niektórzy taką lubią.
Krok 4
Żeby była bardziej treściwa robimy zasmażkę lekko złotą z jednej łyżki masła i jednej łyżki mąki. Do rondla dajemy masło, Kiedy masło się roztopi dosypujemy mąkę. mieszamy dokładnie i podsmażamy powoli na bladozłoty kolor. Rozprowadzamy wywarem energicznie mieszając i wlewamy całość do zupy mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zagotowujemy i przekładamy na talerze. Podajemy z pieczywem Dla lubiących ostro możemy doprawić pieprzem kajeńskim. Smacznego