Gęsia wątróbka z malinami
2024-11-24- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
W zasadzie uwielbiam wątróbki przygotowywane w najprostszej formie, ale mając do dyspozycji wątróbki gęsie nie mogłem sobie odmówić dodania poczciwego Porto który niesamowicie podrasował smak wątróbek.
Myślę że przeciwnicy podrobów powinny chociaż raz spróbować takiego dania.
Składniki
- ok. 400 g gęsich wątróbek
- 100 ml Porto lub Madery
- mała garść malin świeżych lub mrożonych
- 2 szalotki
- 100 g świeżego szpinaku
- grzanki
- mąka
- smalec gęsi lub inny tłuszcz
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Wątróbki czyścimy, myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje i obtaczamy w mące. Nadmiar strzepujemy. Chodzi o to aby mąka tylko delikatnie się przykleiła. Ona na końcu zagęści nam sos.
Krok 2
Na patelnię dajemy gęsiego smalcu / jeżeli nie ma to masło z odrobiną oliwy / i kładziemy nasze wątróbki na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy krótko z obu stron i dodajemy pokrojone w krążki szalotki.
Krok 3
Podsmażamy przez chwilę i dodajemy maliny ( kilka zostawiamy na później do dekoracji ). Przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy porto lub maderę i podsmażamy chwilę aż alkohol odparuje i sos się zagęści.
Krok 4
Na talerz wykładamy opłukane i osuszone liście szpinaku i kładziemy naszą wątróbkę. Dodajemy kilka malin i podajemy z grillowanymi grzankami. Dobre czerwone wino podkreśli jeszcze bardziej smak.