Kaczka z jabłkami i warzywami

2024-01-27
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

  • Potrawka z kurczaka Beatki

  • Kanapka z rostbefem

Kaczka i gęś, to jeszcze mało doceniany drób w naszym kraju a smakuje rewelacyjnie. Jest dziesiątki sposobów na kaczkę a ten serdecznie polecam na ciemne, zimne dni.

Składniki

  • kaczka 2-2,5 kg
  • 3-4 jabłka, twarde
  • pół cytryny
  • 1 średnio gruby por
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • majeranek spora garść
  • papryka słodka
  • 2-3 liście laurowe
  • suszone oregano
  • duża gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Kaczkę płuczemy dokładnie i starannie osuszamy. Osuszoną kaczkę nacieramy solą, pieprzem i delikatnie papryką, mocno nacieramy solą wewnątrz. Majeranek wcieramy dobrze wewnątrz kaczki.

Krok 2

Ziemniaki kroimy na ćwiartki, pora i marchew w romby, dodajemy czosnek, ziele angielskie i oregano. Kładziemy na blasze do pieczenia.

Krok 3

Jabłka kroimy na ćwiartki, potem na ósemki. Wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do salaterki. Cebule kroimy na pół, potem w grube piórka i dodajemy do jabłek. Skrapiamy mocno sokiem z połówki cytryny. Rozmaryn siekamy i dodajemy do jabłek. pieprz dodajemy też do jabłek. Nie solimy ponieważ wnętrze kaczki jest natarte solą.

Krok 4

Mieszamy wszystko i wkładamy do wnętrza kaczki. To co się nie zmieści pozostawiamy w salaterce. Otwór w kaczce zamykamy wykałaczkami. Sznurkiem bawełnianym sznurujemy tak jak zimowe buty, cały otwór.

Krok 5

Nogi związujemy razem. Kaczkę przekładamy na ruszt i stawiamy do blachy z warzywami. Warzywa możemy podlać cydrem i wywarem drobiowym lub wodą tak aby warzywa były przykryte.

Krok 6

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, z termoobiegiem 165 stopni i pieczemy 2 - 2godz. i 15 minut. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę i polewamy płynem z warzyw. Jeżeli odparuje dolewamy ale niewielką ilość tak aby warzywa mogły się delikatnie przypiec. W tym samym momencie dokładamy pozostałe jabłka z cebulą i rozmarynem.

Krok 7

Po dwóch godzinach sprawdzamy czy kaczka jest miękka. Piekarnik nastawiamy na temp. 220 stopni i pieczemy jeszcze 10-12 minut aby skórka była chrupiąca. Wyciągamy kaczkę z piekarnika i wykładamy na półmisek. Upieczone warzywa układamy dookoła. Kroimy według uznania i oddajemy się wspaniałej rozkoszy pieczonej kaczki.

Zdjęcia do przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *