Kaczka z jabłkami i warzywami
2024-01-27- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Kaczka i gęś, to jeszcze mało doceniany drób w naszym kraju a smakuje rewelacyjnie. Jest dziesiątki sposobów na kaczkę a ten serdecznie polecam na ciemne, zimne dni.
Składniki
- kaczka 2-2,5 kg
- 3-4 jabłka, twarde
- pół cytryny
- 1 średnio gruby por
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- majeranek spora garść
- papryka słodka
- 2-3 liście laurowe
- suszone oregano
- duża gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie
Krok 1
Kaczkę płuczemy dokładnie i starannie osuszamy. Osuszoną kaczkę nacieramy solą, pieprzem i delikatnie papryką, mocno nacieramy solą wewnątrz. Majeranek wcieramy dobrze wewnątrz kaczki.
Krok 2
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, pora i marchew w romby, dodajemy czosnek, ziele angielskie i oregano. Kładziemy na blasze do pieczenia.
Krok 3
Jabłka kroimy na ćwiartki, potem na ósemki. Wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do salaterki. Cebule kroimy na pół, potem w grube piórka i dodajemy do jabłek. Skrapiamy mocno sokiem z połówki cytryny. Rozmaryn siekamy i dodajemy do jabłek. pieprz dodajemy też do jabłek. Nie solimy ponieważ wnętrze kaczki jest natarte solą.
Krok 4
Mieszamy wszystko i wkładamy do wnętrza kaczki. To co się nie zmieści pozostawiamy w salaterce. Otwór w kaczce zamykamy wykałaczkami. Sznurkiem bawełnianym sznurujemy tak jak zimowe buty, cały otwór.
Krok 5
Nogi związujemy razem. Kaczkę przekładamy na ruszt i stawiamy do blachy z warzywami. Warzywa możemy podlać cydrem i wywarem drobiowym lub wodą tak aby warzywa były przykryte.
Krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, z termoobiegiem 165 stopni i pieczemy 2 - 2godz. i 15 minut. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę i polewamy płynem z warzyw. Jeżeli odparuje dolewamy ale niewielką ilość tak aby warzywa mogły się delikatnie przypiec. W tym samym momencie dokładamy pozostałe jabłka z cebulą i rozmarynem.
Krok 7
Po dwóch godzinach sprawdzamy czy kaczka jest miękka. Piekarnik nastawiamy na temp. 220 stopni i pieczemy jeszcze 10-12 minut aby skórka była chrupiąca. Wyciągamy kaczkę z piekarnika i wykładamy na półmisek. Upieczone warzywa układamy dookoła. Kroimy według uznania i oddajemy się wspaniałej rozkoszy pieczonej kaczki.
Zdjęcia do przepisu