Kapuśniaczki drożdżowe ze słodką kapustą

2022-12-18
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

  • Żeberka duszone

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

KAPUŚNIACZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO – pulchne, mięciutkie, pachnące z farszem z kapusty słodkiej – raj dla podniebienia. Jest to właściwie przystawka, chociaż mogę zajadać bez niczego. Idealne do czerwonego barszczu lub innych zup klarownych. Najwspanialsze są jednak same.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • ok. 1 szklanka wiejskiego mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 jajka + jedno do posmarowania
  • kminek, czarnuszka
  • 1 główka kapusty białej

Przygotowanie

Krok 1

CIASTO : W rondelku podgrzewamy mleko wraz z masłem. Odstawiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą, gałką muszkatołową. wbijamy jajka i dolewamy mleko z masłem, zarabiając ciasto jednocześnie. Mleka dolewamy po troszeczku w zależności jak mąka chłonie. I tyle go należy dodać.

Krok 2

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy a następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

Krok 3

FARSZ: kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy. 1-2 cebule, szklimy na tłuszczu ( jeśli chcemy to z boczkiem lub słoniną. Najpierw zesmażamy skwarki a potem dokładamy cebulę ) dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Kapustę drobno siekamy dokładamy do rondla i smażymy mieszając od czasu do czasu, na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać kminku.

Krok 4

Rozwałkowujemy na prostokąty grubości ok. 2-3 mm. Na ciasto nakładamy farsz. zwijamy w rulon i kroimy nożem na mniejsze kawałki ok. 7-10 cm.

Krok 5

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką lub też niczym jak ktoś nie lubi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min do zrumienienia. Wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia.

Krok 6

Podajemy do gorącego barszczu lub solo. Farsz może być z grzybami i kapustą, z kiszoną kapustą, tylko z grzybami czy też mięsny. Co przyjdzie nam do głowy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *